De 16-jarige Jaëlle van Anrooij uit Brakel is geslaagd voor haar vmbo-gl opleiding. De twee zussen Imke en Margot van Spronsen hebben hun vwo- en mavodiploma gehaald.
De 16-jarige Jaëlle van Anrooij uit Brakel is geslaagd voor haar vmbo-gl opleiding. De twee zussen Imke en Margot van Spronsen hebben hun vwo- en mavodiploma gehaald.

'Ik werd gek van de zenuwen'

In veel gezinnen was het vorige week spannend: Worden het chocoladebollen, of toch bitterkoekjes? Voor veel examenkandidaten was het spannend, kan de vlag wel of niet uit? We gingen op bezoek bij een drietal eindexamenkandidaten.

door Marielle Pelle

Regio - In Zuilichem ontmoet ik de twee zussen Imke en Margot van Spronsen. Inmiddels is de rust weer weder gekeerd, maar dit was woensdag wel anders. De 17-jarige Imke blikt terug op haar zesjarige vwo-opleiding aan het Gomarus in Gorinchem: "Die zes jaar zijn omgevlogen. Ik zie me zo weer op die eerste schooldag staan", vertelt ze. "Na het laatste examen kreeg ik de bibbers in mijn benen als ik aan de uitslag dacht." Ook haar 15-jarige zusje Margot, die examen deed op de mavo op het Gomarus, kijkt terug op een mooie periode. Maar ze had een slecht gevoel overgehouden aan haar eindexamen. "Ik wist dat ik er één echt slecht had gemaakt. Ik had al veel zitten rekenen en wist dat de normeringen aangepast moesten worden om te slagen." "Ja", valt haar zusje Margot haar gelijk in de reden, "ik lag nog in bed en mama maakte me wakker en riep direct dat Imke het niet ging halen." Inmiddels gierden de zenuwen door huize Van Spronsen. Margot zegt: "Ik ben de ramen maar gaan wassen voor mama, want ik werd gek van de zenuwen." En Imke besloot om te gaan werken. Als ze het bericht krijgen dat er een landelijke storing is en dat de uitslag later wordt verwacht, lopen de zenuwen alleen maar meer op. Gelukkig komt dan eindelijk het verlossende telefoontje en hoort Imke dat ze geslaagd is voor haar vwo-diploma. "Ik kon mijn mentor niet geloven en eerlijk gezegd kon ik hem ook niet meer verstaan, want mama en Margot stonden te schreeuwen van blijdschap." Het telefoontje voor Margot duurde toen nog ruim een uur, maar gelukkig kon daarna de vlag écht uit.

Nu op naar een nieuw stap. Margot hoopt de studie Office Management te gaan volgen in Amersfoort. Imke gaat een nieuw avontuur tegemoet in Enschede en gaat daar Fashion and Textile Technologies studeren.

Ook bij de 16-jarige Jaëlle van Anrooij in Brakel was woensdag een slopende dag. Afgelopen vier jaar ging ze voor de opleiding vmbo-gl naar het Prinsentuin in Andel. "Ik stond er best wel goed voor, maar ik vond wiskunde erg moeilijk. Woensdagochtend werd ik rustig wakker en had ik nog geen zenuwen. Maar aan het einde van de dag ging ik met mijn moeder boodschappen doen. Ineens zag ik dat het 16.00 uur was en vanaf 16.30 uur zou school bellen. Toen wilde ik nog maar één ding: zo snel mogelijk die supermarkt uit!" Haar moeder moet lachen en zegt: "Inderdaad, in de supermarkt stond ineens de paniek in haar ogen." Eén minuut voor half vijf ging de telefoon. Jaëlle vertelt dat ze alleen maar kon roepen naar haar moeder of ze alstublieft de telefoon op wilde nemen, omdat ze zelf te nerveus was. Haar moeder nam de telefoon op, maar geeft deze snel door aan Jaëlle. Wat een blijdschap om te horen dat ze geslaagd is. "Het duurde wel even voordat ik het zelf besefte", zegt Jaelle, "maar mama stond zo hard te gillen in de keuken van blijdschap, dat we daarna samen dolgelukkig waren."

"Het is raar om nu het Prinsentuin achter me te laten. Ik heb er een enorme mooie periode gehad, zou er best nog een paar jaartjes heen willen. Maar ik ga me nu richten op wat ik echt leuk vind en ga starten met de opleiding media & vormgeving op het Koning Willem I College in Den Bosch."

Meer berichten