On-kruid: Fuchsia

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week over de fuchsia.

De fuchsia, bekent als kamer- en tuinplant. Wie kent hem niet? Hij wordt ook wel 'bellenplant' genoemd. Dit vooral vanwege zijn mooie, kleurrijke, klokvormige bloemen waaruit de meeldraden als een soort klepel naar buiten groeien.

Deze, tot de teunisbloemfamilie behorende, plant is door de bijen zeer geliefd omdat hij de hele zomer bloemen geeft.

Als kind verzamelde ik de afgevallen bloemen om er een paarse 'kleurstof' uit te persen en uit de takken persten we een zwarte 'kleurstof'. Mijn tante haalde de bloemen uit elkaar en streek ze daarna plat om er leuke figuren mee te maken voor haar zelfgemaakte wenskaarten. Ze deed dit door de fuchsiabloemen tussen vochtopnemend papier te leggen en er dan met een warme strijkbout over heen te strijken.

De fuchsia heeft ook een medicinale eigenschap, wist u dat? Het eten van het fuchsiablad en de bloemen bevordert de bloedsomloop.

Je kunt ook theetrekken van de bloemen of blaadje. Gebruik daarvoor 10 gram bloemen per kopje. Het helpt bij een moeilijke stoelgang en menstruatieklachten. De thee wel warm opdrinken.

Zelfs de bessen zijn eetbaar. Je moet ze oogsten als ze zacht en donkerpaars zijn. De kippen zijn ook blij als ze af en toe wat van de fuchsia kunnen pikken. Gooit u maar eens wat afgevallen 'verse' bloemen in het kippenhok. Voor eieren met een fuchsiakleur hoeft u niet bang te zijn.

Meer berichten