Personages uit de Tom Poes-serie van Marten Toonder eisen een Rexit: Rommeldam moet uit de Bommelerwaard treden en een zelfstandige gemeente worden. Daarvoor hijsen ze al zingend de vlag in top.
Personages uit de Tom Poes-serie van Marten Toonder eisen een Rexit: Rommeldam moet uit de Bommelerwaard treden en een zelfstandige gemeente worden. Daarvoor hijsen ze al zingend de vlag in top. (Foto: Loeki Bruinink)

Het zien en beleven van schitteringen

'Tom Poes, verzin een list' was afgelopen weekend een veelgehoorde uitspraak tijdens de achttien theaterwandelingen Bommel in de Waard. En nog veel meer gevleugelde woorden van Ollie B. Bommel - het bekende personage uit Marten Toonders Tom Poes-serie - passeerden de revue tijdens deze drie uur durende wandelingen. In eeuwenoude straatjes, langs stadswallen en aan de Waal was deze Heer van Stand inspiratiebron voor theater, muziek en dans.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - In de achtertuin van het Stadskasteel klinken vrijdagavond 21 juni uitroepen van striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes. Eerst uit één mond, dan in canon. Voorafgaand aan de theaterwandeling brengt deze warming-up de deelnemers in berenbeste stemming. Daarna leidt de kleurrijke 'gastheer van stand' hen langs verrassende performances en kunstwerken, die hij op Bommeliaanse wijze toegelicht: "Het zien en beleven van schitteringen."

Langs een stadswal verhaalt een jongeman over de relatie met zijn vader, begeleid door de tonen van een viola da gamba. "Heeft u de bloemen al horen zingen?", vraagt de gastheer vervolgens, terwijl hij het gezelschap voorgaat richting muziektent. Vijf danseressen wervelen daar rond als bevallige muzen. Verderop, in de Strikstraat, blijkt het mengeldier te hebben toegeslagen. Het pittoreske steegje is veranderd in een Verstriktstraat: kleurrijke vormen zijn uit hun verband gerukt. Gelukkig vinden die elkaar uiteindelijk weer terug in de silhouetten van Tom Poes-personages.

Deze midzomeravond klopt alles: het gezelschap, het weer en vooral ook alle kunstuitingen van scholen, verenigingen, musici en kunstenaars. Op de Vismarkt weten een harpiste en danseressen hun toeschouwers te betoveren. Een paar straten verder waarschuwen Olie B. Bommel en kornuiten voor een naderende Rexit: Rommeldam overweegt uit de Bommelerwaard te stappen en hijst de vlag van zelfstandigheid. Zelfs de toekomst van deze krant blijkt op het spel te staan! Waar de Blikken Mannen aan de Waal voor gerommel in Bommel zorgen, grijpt de dans van de Sloven aan de voet van de Stadsdijk het gezelschap bij de lurven. Een schril contrast met de liederen die Loopend Tuygh even later ten gehore brengt. In de Herensociëteit langs de singel zijn eigenlijk alleen mannen welkom. Maar op aansporing van de zangeres slaan de aanwezige vrouwen hun emancipatieslag. De sprookjesachtige wandeling sluit af met een bezoek aan Grootgroeiers in de Heemtuin. "Alles is zo groot als je gelooft, de ruimte zit in je hoofd". De theaterwandeling is een Oerol-achtige ervaring in Bommels jasje.

Meer berichten