Met wielrenner Gijs van Tuyl in je groep is het nooit saai. Als ode aan de ernstig zieke Van Tuyl wordt 6 juli de Ride for Gijs gereden.
Met wielrenner Gijs van Tuyl in je groep is het nooit saai. Als ode aan de ernstig zieke Van Tuyl wordt 6 juli de Ride for Gijs gereden. (Foto: Daniel Rodriguez Ramos)

Ride for Gijs: ode aan een wielrenner

"Na 36 uur hadden we al 150 aanmeldingen binnen. En de honderd wielershirts die we hadden laten bedrukken? Daarvan zullen we heel wat moeten bijbestellen." De belangstelling voor de Ride for Gijs is overweldigend. Zaterdagochtend 6 juli start deze fietstocht, waarmee de deelnemers wielerliefhebber Gijs van Tuyl een hart onder de riem willen steken.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Als je hoort dat een familielid of vriend ernstig ziek is, voel je je machteloos. Zo voelden Erik Dekker, Willem van Gameren, Jaap Viergever, Leon van Oord, Ilse de Rouw en Erik Satter zich ook, toen ze hoorden dat hun wielermaat Gijs van Tuyl de diagnose Creutzfeldt-Jakob had gekregen. Een vreselijke ziekte, waarvoor volgens specialisten nog geen behandeling bestaat. De vrienden besloten om niet bij de pakken neer te zitten, maar iets voor Gijs te doen. En zo ontstond de Ride for Gijs, een fietstocht die zaterdag 6 juli plaatsvindt. "Binnen 36 uur hadden we al 150 aanmeldingen!"

Gijs van Tuyl is een bekend gezicht in de Bommelerwaard, zeker in de wielerwereld. De inwoner van Bruchem runt met hart en ziel de Zaltbommelse wielerzaak Cycle Center 53-11, die hij samen met zijn gezin tot een succes maakte. "Zijn passie en enthousiasme voor de fiets en alles daaromheen, dat typeert Gijs. Hij staat altijd klaar om je te helpen", aldus zijn vrienden. Voor de een is hij een combinatie van vader, broer en vriend, voor de ander een fanatieke wielermaat die enorm kan afzien. Maar over één ding zijn ze het allemaal eens: "Met Gijs is het nooit saai!" Neem het voorval tijdens een tochtje op de mountainbike. "Gijs was gevallen; over de kop op zijn gezicht. Riep hij in paniek dat hij niets meer kon zien. Bleek dat zijn mutsje voor zijn ogen zat!"

Nu duidelijk is dat Gijs door een ernstige ziekte is getroffen, wil iedereen het liefst bij hem langs gaan. "Maar dat zou veel te druk worden, want hij kent zoveel mensen. Daarom hebben we besloten een fietstocht van 50 kilometer door de Bommelerwaard te organiseren: Ride for Gijs. Iedereen kan hieraan meedoen en Gijs op deze manier een hart onder de riem steken."

Start- en eindpunt is Cycle Center 53-11 aan de Van Heemstraweg Oost 4. "We verzamelen daar om 08.30 uur en vertrekken om 09.15 uur. Aan het einde van de route rijden we langs het huis van Gijs. Gijs zal ons daar opwachten. We stappen niet af om een praatje te maken. Dat laat zijn gezondheidstoestand niet toe. Wel vragen we de deelnemers om iets te schrijven voor Gijs. Een kaart, brief, gedicht of wat dan ook. We verzamelen dat voor vertrek en na afloop zullen we dat aan Gijs overhandigen."

Nog steeds kun je je via rideforgijs@gmail.com aanmelden voor de Ride for Gijs. Een rugnummer kost 5 euro, het speciale wielershirt 35 euro.

"De opbrengst gaat naar de Hersenstichting, voor nader onderzoek naar de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Een spontane donatie kan natuurlijk ook."

Kijk voor meer informatie op www.actie.hersenstichting.nl/team/ride-for-gijs.

Meer berichten