Juf Wilma van de Meijden neemt na 45 jaar afscheid van het onderwijs. Ze stond sinds 1987 voor de klas in de Willem van Oranjeschool in Brakel.
Juf Wilma van de Meijden neemt na 45 jaar afscheid van het onderwijs. Ze stond sinds 1987 voor de klas in de Willem van Oranjeschool in Brakel.

Na 45 jaar is het nu tijd voor wat anders

Wilma van de Meijden neemt afscheid van het onderwijs. 45 jaar was ze juf, had een plaatsje in kinderharten en de kinderen woonde in haar hart. Maar na 45 jaar is het tijd voor wat anders, zegt ze zelf.

door Marielle Pelle

Brakel - Vrijdagochtend kleurde het schoolplein van de Willem van Oranjeschool in Brakel blauw. Blauwe slingers en ballonnen en veel kinderen in blauwe kleren, want blauw is de lievelingskleur van hun juf Wilma. Een juf die haar loopbaan op 1 augustus 1974 begon op de kleuterschool in Hedel en nu na 45 jaar zelf zegt: "Het is tijd voor wat anders."

Stralende kindergezichten
Met elkaar vormen de kinderen een erehaag op het schoolplein en is het wachten op de juf. In een blauwe oldtimer komt ze aan, met een oud-collega uit haar loopbaan in Poederoijen als chauffeur. Stralende kindergezichten heten de juf welkom met zelfgemaakte liedjes en sketches, een echte verwendag voor de juf van groep 3. Lynn Vervoorn die dit laatste schooljaar les van haar had, kijkt met stralende oogjes haar juf aan en vertelt me dat ze het niet leuk vindt dat de juf afscheid neemt. "Ze kon zo mooi voorlezen", zegt Lynn. "Daar was ze echt het allerbeste in." "Ja, en in knutselen", vult de 7-jarige Maarten van der Zalm aan. Met trots vertellen ze over een vlieger die ze afgelopen jaar samen met haar maakte.

Vandaag gaan ze de juf verwennen. Ze hebben zelf een high-tea gemaakt en, fluistert Lynn me toe,: "We hebben ook een toneelstukje en Bente mag dan de juf spelen." Bente Wahlbrinck vertelt best een beetje zenuwachtig te zijn, maar ze gaat zich verkleden met een blauwe jurk, een pruik en natuurlijk hakschoenen, net als de juf. Ik ben benieuwd hoe je dan precies juf Wilma na moet spelen. Dit weten Leona van Ooijen en Sophie Roza precies te vertellen: "Dan ben je grappig maar ook streng!" 

Terugblik
De hele dag staat juf Wilma in het middelpunt en wordt door de kinderen verwend en vermaakt, in de pauze blik ik even met haar terug op 45 jaar onderwijs. Ze vertelt dat ze 45 jaar geleden afstudeerde aan de KLOS, de toenmalige opleiding voor kleuterleidster en begon haar carrière als juf op de kleuterschool in Hedel. Werkte nog een enkel jaar in Dussen, in Poederoijen en in januari 1987 kwam ze naar Brakel. Nadat jaren later de basisschool ontstond bleef haar liefde voor het jonge schoolkind bestaan, maar gaf ze ook les aan de middenbouw en was lange tijd groep 5/6 haar vaste groep. "De enige groep in de onderbouw die ik na 44 jaar onderwijs nog niet had gehad, was groep 3", grapt Van de Meijden, "en juist die groep heb ik afgelopen jaar gehad en daar sluit ik mee af." Terugkijkend op afgelopen jaren, waar ze niet alle jaren voor de klas stond, omdat ze als moeder ook enkele jaren thuis was, blikt ze terug en zegt: "Juf zijn was gezelligheid, vrolijkheid en kinderen. Het was elke dag anders, maar er was elke dagen leven in de brouwerij."

Tijd voor wat anders
Vooruitkijkend zegt ze: "Maar nu is het tijd voor wat anders. Tijd voor mijn kinderen en kleinkinderen, maar ook tijd voor mijn 99-jarige vader." Trots kijkt ze haar vader aan, die vandaag naast haar zit op haar school, en stralend rondkijkt en zichtbaar geniet van de schoolkinderen die een plaatsje hebben in het hart van zijn dochter en haar vandaag in het zonnetje zetten.

"Naar dit afscheid ben ik toe gegroeid, en ik geniet van alles wat de kinderen en collega's hebben georganiseerd. Ik kan de regie hiervan als juf wel uit handen geven, maar afscheid nemen vind ik moeilijk!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden