Robert Volmer is een van de deelnemende kunstenaars die je tijdens de Bommelse Kunstroute gastvrij ontvangen in hun ateliers.
Robert Volmer is een van de deelnemende kunstenaars die je tijdens de Bommelse Kunstroute gastvrij ontvangen in hun ateliers.

Met gastvrije kunstenaars in gesprek

Op de zaterdag van de 33e en tevens laatste editie van de Bommelse Kunstroute loopt de temperatuur op tot voorbij de 33 graden. De Zaltbommelse terrassen zitten vol, in de ateliers van de deelnemende kunstenaars is het rustig. Wie deze dag de kunstroute volgt, wordt beloond. De expositieruimtes zijn koel, de kunstenaars ontvangen je hartelijk en ze nemen alle tijd om je te woord te staan.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - De rust op zaterdag levert een privé rondleiding door Markt Twee op. Kees Habraken vertelt bevlogen over het ontstaan van zijn werk. Ontmoetingen op diverse continenten inspireerden hem tot de indringende, karaktervolle portretten. Natuurlijk wijst hij ook op de werken van mede-exposant Joris Baudoin, die voortvloeiden uit diens bezoeken aan Europese musea.

Bijzonder
Dat de kunstenaars je zo gastvrij ontvangen, hun huis letterlijk voor je open zetten, dat blijft echt bijzonder. Neem Robert Volmer, met zijn prachtige tuin en atelier aan de Bloemendaal. Zijn schilderijen ademen een beetje Dali met een vleugje Escher. Ze kloppen niet en toch wel. Volmer zegt het jammer te vinden dat dit de laatste editie van de BKR is, hoewel hij verwacht dat er wat voor in de plaats komt. En anders zet hij zelf wel af en toe de deuren van zijn atelier open.

Naakten op pakpapier
Ook het huis en de tuin van Renée Wolters aan de Kerkstraat zijn een oase van rust. Haar kunst hangt verspreid over de kamers in haar huis. Vooral de naakten op pakpapier trekken de aandacht.

Verderop in de straat staan de weefgetouwen van Anneke Klein. Daarmee maakt ze weefsels in een veelheid aan vormen, texturen en structuren. Die blijven niet onopgemerkt. Ze leverden haar zelfs een uitnodiging op om in het najaar te exposeren op de International Biennial of Contemporary Textile Art WTA in Madrid. Een prestatie waar ze best wel trots op is.

Eyecatcher 'Flowers'
Het is vooral ook lekker koel op de meeste locaties van de Bommelse Kunstroute, zeker in de Gasthuiskapel en Sint-Maartenskerk. Kunsttaxi's staan paraat om je naar verder gelegen ateliers te brengen. Maar een wandeling over de schaduwrijke stadswallen, brengt je ook naar waar je wezen wil. Zoals in de tuin en het atelier van Janneke Hillenaar. Deze zijn mooi gelegen aan de Marten van Rossemsingel, waar je ook de kunstwerken van Pracht in de Gracht kunt bewonderen. In Hillenaars tuin is 'Flowers' van Linda Nieuwstad zonder twijfel de eyecatcher.

Alternatief
Na het bezoeken van een groot aantal ateliers, is het tijd om nog even na te praten op een terras. Wat herbergt Zaltbommel een schat aan kunstwerken en kunstenaars. Dat wordt deze zaterdag wel duidelijk. Jammer dat dit de laatste Bommelse Kunstroute is. Gelukkig zijn de kunstenaars creatief genoeg om met een inspirerend alternatief te komen. We kijken er nu al naar uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden