Een echte Bommelaar

... ging afgelopen week over de vernieuwde Tijningenplas. Iemand sprak mij over dat stukje aan, waar mijn jongste zoon bij was.

Diegene was het er helemaal mee eens dat de gemeente hier een dikke pluim voor verdiende. Alleen leek het haar een goed idee als er ook toezicht was.

Niet alleen om eventuele overlast te voorkomen, vooral ook voor de veiligheid. Stel er verdrinkt straks iemand. Het zou een mooi idee zijn om een BOA bij te laten scholen tot strandwacht. En daar kwam mijn kleinste in het gesprek:

"Of je laat Teus en Dario strandwacht worden." Teus is zijn neef en Dario Bronk het maatje ervan. Ik keek hem vragend aan en vroeg waarom die twee kwajongens dat zouden moeten doen. Zeker om de meiden in de gaten te houden? "Nee, maar zij hebben een paar weken geleden een jongetje gered uit het water."

Ik reageerde verbaasd. "Waarom weet ik daar niks van dan?" Hij haalde zijn schouders op. Was niet de moeite van het vermelden waard.

Thuis aangekomen vroeg ik aan mijn neefje of dit verhaal echt waar was. "Ja, klopt. Was bij de put. Een jongetje van een jaar of zes met Marokkaanse roots wilde naar het steigertje zwemmen. Halverwege riep hij om hulp." Toen was hij er met Dario snel naar toe gezwommen. Om beurten hadden ze hem naar de kant gebracht. Dario zonk bijna zelf nog, lachte Teus. Eenmaal op de kant was het jochie snel weggerend.

Toen ik hem complimenteerde om hun optreden, moest hij alweer lachen. Was ook in zijn ogen niet echt bijzonder. Ik vind van wel, dus vandaar dit stukje.

Maar ook, zodat ouders beseffen hoe belangrijk een zwemdiploma is. En, niet negatief bedoeld, zodat de gemeente misschien gaat nadenken over toezicht.

Meer berichten