De 'boeven' van groep 8 van de Juliana van Stolbergschool in Poederoijen. Ze werden in stijl, geboeid, vervoerd door leden van de vrijwillige politie.
De 'boeven' van groep 8 van de Juliana van Stolbergschool in Poederoijen. Ze werden in stijl, geboeid, vervoerd door leden van de vrijwillige politie. (Foto: Marielle Pelle)

De boeven uit groep 8 worden echte boeven

Afscheid nemen van de basisschool is een belangrijke stap. Dat is een dag die gemarkeerd mag worden met een mooi afscheid waar alle basisschoolherinneringen worden opgehaald. Maar als je op school bekend staat als een 'boevenklas', dan ontvang je ook een afscheidsavond in stijl.

door Marielle Pelle

Poederoijen - Donderdag stond voor de groep 8-kinderen uit Poederoijen in het teken van hun afscheid van de basisschool. Ik ontmoet de groep als ze nietsvermoedend, maar met genoeg bravoure die deze groep kenmerkt, bij elkaar zitten aan een maaltijd. De 12-jarige Coen Haverhals spreekt, namens de klas, de juf toe. Juf Erna heeft ruim 2,5 jaar met ze opgetrokken en ze beseffen dat ze deze juf dank verschuldigd zijn. Coen is door een hulpmoeder ingefluisterd wat hij moet zeggen. Met zijn heldere ogen kijkt Coen de juf aan en zegt: "We waren als klas beste boeven, maar u was als juf de beste politieagent." Op dat moment gaat ineens de deur open, alle kinderen kijken verschrikt op, er stapt een echte politieagent binnen. De kinderen reageren verbaasd, maar zoals het een agent betaamt, pakt hij gelijk het woord en spreekt de juf toe. De agent zegt dat de juf officieel beëdigd mag worden voor haar dappere verdienste aan deze bijzondere boeven. Uit handen van de agent ontvangt juf Erna een politiepet en er wordt officieel een medaille opgespeld.

Terwijl de juf alles verbaasd over zich heen laat komen, zie ik een jongen met zijn ogen afdwalen.Hij kijkt naar buiten en hij kan zijn reactie niet onderdrukken. Hij ziet allemaal politieauto's de straat inrijden. Deze reactie heeft bij de klas maar één seconde nodig en ze staan allemaal voor het raam te kijken.

Buiten worden ze inderdaad opgewacht door de politie. Ineens zie ik allerlei emoties op de 27 kindergezichten voorbij schieten. Van schrik, verbazing tot nog meer bravoure. Buiten ontvangen alle kinderen een uniek boevennummer, wat op hun buik en rug wordt opgespeld, en ze worden geboeid als echte boeven.

Op het dorpsplein, midden in het dorp, staan alle ouders ondertussen nietsvermoedend op de komst van de kinderen te wachten. Ineens schrikken ze op. In het dorp klinkt een brullend geluid en politiesirenes. Verschrikte gezichten, een ander checkt snel zijn telefoon, maar het geluid komt dichterbij. Ineens verschijnt daar een stoere trike met achterop juf Erna met haar politiepet, gevolgd door vier politieauto's. De leerlingen stappen uit, hun handen geboeid, maar hun ogen stralen.

Voordat deze boeven geboeid naar binnen gaan, draaien ze zich samen met de juf nog een keer om en met twinkelende ogen zingen ze de agenten, die grotendeels leden waren van de vrijwillige politie, toe.

Later spreek ik Annelyn, Emma, Sara, Jo-Anne, Juliëtte en Anna-Co. Ze staan nog bij te komen, maar enthousiast roepen ze van alles door elkaar: "Dit was zo onverwachts", "Ineens waren er allemaal politieauto's!" Ze vertellen dat ze vooral schrokken dat ze geboeid achter de politie aan moesten lopen.

Ze blikken terug op hun basisschoolperiode. "Het was nooit saai, er was altijd wel iets te beleven", zegt Juliëtte van Spronsen. Met elkaar zijn ze vooral van mening dat ze hun juf Erna echt gaan missen, want, zeggen ze samen: "Van deze juf houden we echt!" En met teleurstelling in hun stem: "Zelf gaat ze ook weg, dus we kunnen haar ook niet meer opzoeken op school." Dan komt Juf Erna de kinderen halen, want de afsluitavond gaat beginnen. Terwijl de kinderen naar binnen lopen, zegt juf Erna tegen me: "Dit is zo'n bijzondere groep, ze zijn allemaal zo uniek. Ik houd van ze!"

Aan het eind van de afscheidsavond komen deze tieners zelf aan het woord, vol bravoure zingen ze met elkaar: "Maar deze boeven gaan nu heten, brugklassers moet je weten. Dus zingen we nog snel adieu en vaarwel!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden