Tijdens deze open dag bij Imkerij Heerlijkheid Trompenburg worden ook de verschillende behuizingen voor bijen getoond.
Tijdens deze open dag bij Imkerij Heerlijkheid Trompenburg worden ook de verschillende behuizingen voor bijen getoond. (Foto: Koos Tromp)

Op bezoek bij een imker tijdens Landelijke Open Imkerijdag

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. In de Bommelerwaard kun je zaterdag terecht in Hurwenen en Poederoijen.

Regio - Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, je kunt bij een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om je heen, maar veilig in een bijenpak zul je merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Imkers in Bommelerwaard
Bij de volgende imkers kun je terecht:

Op zaterdag 13 juli van 10.00 tot 16.00 uur bij Peter Aben en Ad van Houten (Dorpsstraat 26 in Hurwenen) en bij Koos Tromp, Imkerij Heerlijkheid Trompenburg (Maarten van Rossumweg 31 in Poederoijen).

Imkerij Heerlijkheid         Trompenburg

Voor wie dat wil is er bij Imkerij Heerlijkheid Trompenburg de gelegenheid om een imkerpak aan trekken en de bijenpijp aan te steken. Verder is er documentatie om mee naar huis te nemen om het bijenverhaal nog eens rustig door te nemen. Iedere bezoeker krijgt, zolang de voorraad strekt, een zakje met zaad van zogenaamde drachtplanten om in de tuin te zaaien. Hiermee kun je behalve bijen, ook vlinders en andere insecten naar je tuin te lokken.

www.bijenhouders.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden