Bas Noorloos: sporter met passie en gevoelsmens.
Bas Noorloos: sporter met passie en gevoelsmens.

Bas; multiskiller die skeelert!

Hij is 27, geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Poederoijen; Bas Noorloos. Een sporter met passie en een multiskiller in de breedste zin van het woord. Wat houdt hem bezig en hoe houdt hij alle ballen in de lucht?

door Jetty Duister

Poederoijen - "Ik woon bij mijn ouders waar ik verder het rijk alleen heb. Met twee banen, trainingen geven, vrijwilligerswerk doen voor de skeelerclub en de Oranjevereniging én zelf sporten, is dat nu het meest ideale plaatje. Maar ik zoek wel een eigen stekkie in ons dorp.

Pionier
In Poederoijen werd er niet veel gesport. "Mijn ouders vonden wel dat ik moest bewegen. Ik begon met skeeleren rondom ons huis. Toen er in Brakel een skeelervereniging werd opgericht was ik één van de eerste leden. Een pionier? Ja, eigenlijk ben ik dat wel. Ik heb in de beginjaren mijn eigen weg moeten bewandelen. Pa en ma vonden schaatstrainingen in Breda veel te ver. Voetbal, handbal en judo heb ik allemaal geprobeerd maar het was niks voor mij. Bij de skeelervereniging was ik het hele jaar rond twee keer per week onder de pannen. En, ik kon er alleen sporten. Ik ben wat dat betreft een einzelgänger en niet zo'n teamsporter. Alles wat je fout doet kun je op jezelf verhalen en alle successen mag je alleen vieren." Na de basisschool in het dorp ging Noorloos naar het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg. "Helaas was er toen nog geen sportklas. Ik koos voor de zorg-richting. In dat traject was biologie wel een verplicht vak en daar heb ik in mijn vervolgstudie MBO Sport & Bewegen in Den Bosch wel iets aan gehad. Toen ontdekte ik dat ik lesgeven aan kinderen heel mooi vond. Ik heb mijn diploma's, maar die geven mij geen officiële lesbevoegdheid. Als ik sportlessen geef, moet er dus altijd iemand met die bevoegdheid bij zijn." Een meer dan vreemd iets, want Noorloos weet echt wel om te gaan met kinderen én ze superleuke sport- en bewegingslessen aan te bieden. Hij is tenslotte niet voor niks al jaren als trainer/coach verbonden aan het River Skate Team. En met succes, al zal hij dat zelf niet van de toren blazen.

Manus van alles
De skeelervereniging heeft inmiddels haar vaste en eigen locatie in Zuilichem. Een prachtige baan waar ook officiële wedstrijden verreden worden zoals die in de Stehmann Sport 2000 competitie. In de winter wordt er in de sporthal in Zaltbommel getraind. "We hebben nu zo'n honderd leden. Als er natuurijs is dan zijn het er wat meer en daarna weer iets minder. Bij de club ben ik vrijwilliger, trainer en manusje van alles. Wat ik niet doe? Bestuurslid zijn en dat hoeft ook niet, want we hebben fantastische mensen die al die taken op zich nemen. Ons bestuur is compleet, er zijn voldoende trainers en vrijwilligers. Een vaste kern, maar we moeten scherp blijven. Hulp is altijd welkom. Als je meer mensen ter beschikking hebt, ben je ook minder vaak aan de beurt. Ik ben enorm blij met de jongeren die nu meehelpen. Dat biedt perspectief voor de toekomst!"

Zelf pieken
Onlangs stond de inline-skater uit de Bommelerwaard aan de start van het NK Marathon. "Ik ben senior en dat blijf je tot de categorie Master 40+. Je moet dan aan de bak tegen de gebroeders Mulder en in dit geval marathonkleppers als Gary Hekman en Crispijn Ariëns. Mijn doel? Ik zoek mijn momenten uit om te pieken. Daarbij streef ik er altijd naar om een bepaalde tijd neer te zetten. Dat is bijvoorbeeld bij het NK afhankelijk van je mede-rijders. Uitrijden is voor mij het streven, ook al finish ik dan laatst. Mezelf plaatsen was al goud en ik ben meer dan tevreden over mijn optreden in Staphorst. Maar onze jeugd te begeleiden, te trainen en soms zelfs in de wedstrijd te coachen is ook fantastisch. We kunnen trots zijn op onze sprinter en stylist Richard Oomen, de gebroeders Palmer zijn beresterk op de midden lange afstanden en natuurlijk de familie van Maaren. Zij wonnen al medailles en Elsemieke reed met de Nederlandse selectie een uitstekend EK en WK 2018. Zij is voor onze leden echt een voorbeeld en dan komt nu de Danielle van Zanten sterk op. Beide dames en Lianne van Gammeren uit Veen reden in de Top 10 van het NK."

Stratenmaken en BSO-er
Als clubmens is trainer/coach Noorloos natuurlijk trots op alle leden, maar stelt hij doelen aan zichzelf? "Ik geef nu in de avonden trainingen van beginners tot en met wedstrijdrijders. Maar ik vind het top dat je de wiebellaars recht op de skeelers kunt krijgen. Daarnaast ben ik in de ochtend stratenmaker en in de middag en vroege avond werkzaam bij de Sport BSO Bommelerwaard. Ik regel sport en spel om de kinderen bezig te houden. Binnen kunnen ze knutselen en spelletjes doen, maar we gaan zoveel mogelijk naar buiten. Elektrische dingen zoals tabblads komen er niet in. Het is bijzonder om te horen dat sommige ouders juist daarom hun kinderen naar deze opvang sturen. Na 18.30 uur nog schoonmaken en dan naar de skeelerbaan. Eten? Soms eet ik met de kids iets mee, het is inderdaad wel een dingetje." Noorloos is volgens eigen zeggen een gevoelsmens. Regelmatig zie je op zijn facebookpagina en die van de club, die hij beheert, uitgebreide verslagen en poëtische teksten. "Je uitspreken in real life is anders dan je gedachten opschrijven. Door dat te doen kun je momenten terughalen en geluk te delen." Is er leven naast de skeelersport? "Ik ben een cultuursnuiver en graag in de natuur. In de kano het water op, soms met fotocamera. Lekker rustig."

Bij RST is de zomerstop slechts drie weken, Noorloos' vakantie. Aanmelden kan dus via www.riverskateteam.nl. Net als voor 24Kika, skaten tegen kanker op 6 en 7 september in Biddinghuizen. Ook het River Skate team rijdt 24 uur voor dit goede doel.

Meer berichten