Officieel openingsmoment door wethouder Gijs van Leeuwen (links) en Peter van den Heuvel, directeur Bouwlinie en Woonlinie (rechts).
Officieel openingsmoment door wethouder Gijs van Leeuwen (links) en Peter van den Heuvel, directeur Bouwlinie en Woonlinie (rechts).

Woonbuurt Agnietentuin na anderhalf jaar bouwen geopend

Na 1,5 jaar bouwen en renoveren in de woonbuurt Agnietentuin in Zaltbommel is ook fase 2 van dit bijzondere (her)ontwikkelingsplan afgerond. Op woensdag 3 juli openden zowel Bouwlinie, Woonlinie als de gemeente samen met de nieuwe bewoners en omwonenden op feestelijke wijze de Agnietentuin. Daarbij werden ook twee nieuwe gootspoken onthuld.

Zaltbommel - Het eerste deel van het (her)ontwikkelingsplan de Agnietentuin werd in 2011 al gerealiseerd aan de Agnietenstraat. Fase 2 heeft iets langer op zich laten wachten dan gepland. "Na de crisis zijn we in 2016 samen met de gemeente erin geslaagd om een beter en passend plan te bedenken voor de Agnietentuin. Ons uitgangspunt was dat het stukje historie op de oudste plek, direct naast de stadswal, in de vesting behouden bleef. En dat is goed gelukt", licht projectontwikkelaar Martin Trower van Bouwlinie toe.

In het voorjaar van 2018 startte de bouw van de laatste fase en in het voorjaar dit jaar werden de 17 nieuwe eengezinswoningen en de negen renovatiewoningen van woningcorporatie Woonlinie aan de Agnietenstraat en Vogelenzang gerealiseerd. De negen gevelwoningen en acht hofwoningen zijn gebouwd op de plek waar de TorenTuin jarenlang voor veel verbroedering en gezelligheid zorgde. In het najaar van 2018 zijn de gerenoveerde woningen opgeleverd en de nieuwe bewoners van de 17 eengezinswoningen ontvingen in mei de sleutels.

Twee gootspoken
Tijdens de officiële opening werden twee nieuwe gootspoken in de Agnietentuin onthuld. Zo is op het dakkapel van de Vogelenzang 12 van de familie Van Hemert, 'de stadsarbeider' zichtbaar. De reden van dit ontwerp is, dat de overgrootvader van de huidige bewoner, de heer Van Hemert, van 1908-1929 de stadsarbeider van Zaltbommel was. Hij stak vroeger de straatlantaarns in de vesting 's avonds aan. De kabouterachtige stadsarbeider mét straatlantaarn draagt ook klompen. De klompen verwijzen naar de naam van de oude boerderij De Klomp dat in de vorige eeuw op de plek van het nieuwe huis stond.

Het tweede gootspook, 'de ballerina', vind je op de punt van de bruine schuur bij het witte huisje aan de Vogelenzang 12b. Het verhaal luidt dat de nieuwe bewoonster van dit pand Lily Waller een danseres in hart en nieren is. Door een uit de hand gelopen hobby is ze (naast haar kantoorbaan) ook balletjuf. De begane grond van haar woning is omgetoverd tot een dansruimte, waar ze in de toekomst veel balletlessen hoopt te geven.

Meer berichten