Theo de Boon trainde in het verleden grote clubs en wil van Nivo Sparta een stabiele eersteklasser maken. Een stap verder omhoog is (nog) niet aan de orde.
Theo de Boon trainde in het verleden grote clubs en wil van Nivo Sparta een stabiele eersteklasser maken. Een stap verder omhoog is (nog) niet aan de orde. (Foto: Wout Pluijmert)

Eindelijk weer terug in eerste klasse

Op zaterdag 25 mei rond half vijf, was de opluchting op sportpark De Watertoren enorm. Nivo Sparta werd na veertien jaar kampioen en keert na vijf jaar terug naar de eerste klasse. Trainer Theo de Boon vond het weleens tijd worden.

door Wout Pluijmert

Gorinchem - De ervaren oefenmeester woont tegenwoordig in de binnenstad van Gorinchem, een stadshart dat vergelijkbaar is met Zaltbommel. Hij komt lopend naar zijn afspraak op de Grote Markt. De voormalig prof van FC Dordrecht heeft al het een ander meegemaakt. "Toch hebben wij als club twee jaar naar dit moment uitgekeken. In mijn eerste seizoen lukte het net niet omdat Almkerk te stabiel was. Nu moesten wij het toch maar waarmaken met Papendrecht als opponent. Zij zijn via de nacompetitie niet voor niets mee naar de eerste klasse gegaan."

"Belangrijk is dat de club al anderhalf jaar heel stabiel is. Er is rust binnen het technisch beleid. Als er onrust is lukt het nooit. Uitgesproken is dat wij een degelijke eersteklasser willen zijn. Dat het nu gelukt is, is wel perfect op tijd. Of wij nu derde, vijfde of achtste worden maakt ons niet zoveel uit. Pas in november zullen wij een doelstelling kunnen formuleren waar wij heen willen. De tijd zal het leren."

Verdwijnen
De Boon gaat vanaf 10 augustus met zijn groep aan de slag. Hij kan niet meer beschikken over Willem Looijen en Marvin Westerduin. "Daarmee verdwijnen twee sterkhouders uit de as. Daarvoor krijgen wij Glenn Schapendonk (OJC/Rosmalen) en Christiaan Perrier (Oranje Wit) terug. Kevin Nikolov, voormalig Nivo Sparta-speler, kwam in beeld. Hij kreeg geen contract bij RKC/Waalwijk en komt terug. Linkerverdediger Julian van Housselt (Oranje Wit) kwam in Den Bosch wonen en meldde zich via Perrier bij Nivo Sparta." Van Perrier, voormalig spits van NAC, Kozakken Boys en Unitas, wordt het een en ander verwacht. Of hij Willem Looijen kan doen vergeten is de vraag. "Chris is een heel ander type spits. Veel meer een aanspeelpunt. Dat vraagt een andere wijze van opbouwen", weet De Boon. In de voorbereiding zal De Boon bekijken wat voor Nivo Sparta de beste speelstijl is. "Wij hebben drie goede vleugelspitsen. Mooi is voor Bart Goesten dat hij na veertien maanden blessureleed weer terug is. Maar misschien is het niet mogelijk om de vleugels vast te bezetten. De tijd gaat het leren."

Bij Nivo Sparta vindt men het belangrijk dat het team een Bommels gezicht houdt. In twee jaar zijn drie jonge spelers tot de selectie doorgedrongen. Bovendien zijn ook het tweede elftal en JO19 kampioen geworden en dat geeft een goede back-up vanuit de eigen club.

Theo de Boon bouwt een degelijk cv op. Dit kampioenschap past goed in het rijtje. Hij werd kampioen met Sleeuwijk (2002), Groote Lindt (2004) en TOGR (2006). Periodekampioen en promotie met Nieuw-Lekkerland (2009). Periodekampioen met RVVH richting topklasse (2012). Periodekampioen met SV Meerkerk 2016. Hij speelde met RVVH en Capelle grote KNVB-bekerwedstrijden tegen FC Groningen en FC Twente.

Hij denkt al voorzichtig na over zijn toekomst bij Nivo Sparta. "Dat is natuurlijk nog wel erg vroeg, maar het lijkt mij niet ondenkbaar dat ik er nog een vierde seizoen aan toevoeg. Ik kan hier prima werken en de eerste klasse is toch weer een ander niveau. De club wil feitelijk even niet hogerop. Voor de hoofdklasse zijn weer heel andere budgetten noodzakelijk. Ik weet dat."

Meer berichten