Imker Koos Tromp van De Heerlijkheid Trompenburg geeft graag uitleg over het houden van de bijen en wat er 'bij' komt kijken.
Imker Koos Tromp van De Heerlijkheid Trompenburg geeft graag uitleg over het houden van de bijen en wat er 'bij' komt kijken. (Foto: Marielle Pelle)

Bijen kunnen ook de krant lezen

Afgelopen zaterdag 13 juli was de landelijke open imkerijdag, op deze dag stellen imkers uit heel Nederland hun imkerijen open voor het publiek. Bezoekers konden die dag alles te weten komen over het houden van bijen en wat er allemaal 'bij' komt kijken. Wij gingen op bezoek bij 'De Heerlijkheid Trompenburg' in Poederoijen.

door Marielle Pelle

Poederoijen - Imker Koos Tromp ontvangt zijn gasten en neemt ze al verhalend mee over de Heerlijkheid Trompenburg. Wandelend met zijn gasten door de grote moestuin die, keurig gesorteerd, helemaal vol staat met fruit, bloemen en groenten geeft hij uitleg over allerlei gewassen die er groeien en bloeien. En midden in zijn verhaal, wat hij met humor weet te brengen, ziet zijn imkersoog ook de bijen. Terwijl hij langs een plant loopt, zegt hij ineens: "Kijk hier is een bij bezig een aspergebloem te bestuiven", en ondertussen loopt hij verder langs de frambozen, aardbeien en slaplanten.

Vlak voordat we bij de bijenstal aan komen, vertelt Tromp dat ook bijen krant lezen. Dit bezorgt de bezoekers een glimlach, maar vraagt ook uitleg en die geeft de imker graag. Met passie vertelt Tromp dat hij soms twee bijenvolken bij elkaar moet brengen, om weer tot één goed sterk volk te komen. Maar ieder volk heeft zijn eigen geur, dus die accepteren een ander bijenvolk niet. Hij legt uit dat hij dan een krant in de kast doet en aan beide kanten van de krant een bijenvolk. De bijen gaan zich dan door de krant heen vreten en nemen de geur van de drukinkt aan, zo vermengen de twee volken zich met elkaar en worden ze één volk. "Als ik ze de krant niet laat lezen, wordt het oorlog!", aldus Tromp.

Tromp neemt al vertellend zijn bezoekers mee op weg naar de bijenstal achter in de moestuin, en vertelt over haalbijen, brengbijen, wachtbijen, bouwvakkersbijen, de hofdames en natuurlijk Hare Majesteit de Koningin. Aangekomen in de bijenstal, ontsteekt hij eerst de bijenpijp, eenieder volgt zijn handelingen en men luistert naar Tromps verhaal over de bijenkasten, de bijenvolken en het slingeren van de honing. Ondertussen vliegt, kruipt, mekkert en hinnikt er van alles op de Heerlijkheid Trompenburg, alles heeft hier een plekje met vooral veel liefde en aandacht voor de natuur.

Tromp vertelt zelf dat het belangrijk is dat we aandacht krijgen voor de solitaire bijen. Hij vertelt over het mooie bloemenlint wat er nu bloeit van Poederoijen naar Brakel, wat door beide dorpen is aangelegd. "Dit moeten we stimuleren", zegt Tromp. Want dit is niet alleen voor de wilde bijen, maar ook voor vlinders en hommels. "Bijen hebben de aandacht nodig", vat hij zijn verhaal samen en dat is voor hem ook de reden om vandaag de poorten van zijn imkerij te openen. Bij de uitgang ontvangen alle bezoekers een klein bakje met een bloemenmengsel wat bestaat uit drachtbloemen voor de bijen, met de opdracht deze op een mooi open plekje te zaaien. Tromp: "Eenieder kan meewerken aan het stimuleren van de bijen, gewoon achter in je tuin een tegel eruit en bloemen erin!"

Meer berichten