Kees en Lya Corbach uit Weesp bij hun camper op parkeerplaats De Beersteeg in Zaltbommel.
Kees en Lya Corbach uit Weesp bij hun camper op parkeerplaats De Beersteeg in Zaltbommel.

Op vakantie in de Bommelerwaard

In de zomermaanden zijn er ook in de Bommelerwaard veel toeristen. Marielle Pelle, correspondent van De Toren en Het Carillon gaat tijdens de zomervakantie elke week spontaan bij een toerist op bezoek. Deze week een ontmoeting aan De Beersteeg in Zaltbommel.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Het is in de namiddag als ik Kees en Lya Corbach ontmoet bij hun camper op de parkeerplaats aan de Beersteeg in Zaltbommel. Ze komen net terug van een fietstocht door de regio. "Het was een prachtige rit. Via allerlei dorpjes zijn we richting Gorinchem gefietst," vertelt Kees. En terwijl hij naar zijn vrouw kijkt die de hond eten geeft, praat hij met een onvervalst Amsterdams accent verder: "Ik heb net gekeken Lya, het was een tocht van 30 kilometer." En dan ratelt hij tegen mij weer verder: "Het was schitterend hoor, we ruiken hier de bloemen, we fietsten en de bloemengeur kwam ons tegemoet. Ja, het is hier goed fietsen hoor en de fietsknooppunten zijn goed aangegeven."

Zaltbommel
Ze vertellen dat dit hun eerste kennismaking is met Zaltbommel. "We zijn gisteren pas vanuit Weesp van huis gegaan", vertelt Lya, "dus we hadden alles nog zelf bij, dus dan zoeken we de eerste dagen een gratis camperplaats." "We hebben zonnepanelen op het dak, dus ik kan gewoon douchen en een filmpje kijken, of ik klap mijn schotel uit en ik kan televisie kijken", vult Kees aan. "We komen hier altijd wel over de brug op de A2, maar we waren nog nooit in Zaltbommel geweest. We hadden geen idee, dus dit is onze eerste kennismaking met Zaltbommel." "Ik ben gisteren het dorp al wezen verkennen", vertelt Kees, of, vraagt hij zich hardop af, is het eigenlijk een stad? "Ik heb even aan het water gezeten, met zicht op de brug. En die kleine straatjes zijn zo leuk. Ik zag ergens achteraf een brouwerijtje. Geweldig vind ik dat! Maar dan ga ik alleen hoor, dan laat ik haar hier", zegt hij, terwijl hij naar zijn vrouw Lya wijst. Lya reageert gelijk: "Ja, dat vind ik niks, dan fietst hij zo langzaam, dan val ik zo wat om!" Ze vertellen dat ze zelf aan de Vecht wonen, ook een mooi waterrijk gebied, maar dit is weer iets anders. "Met de camper rijden we veel mooie routes, ooit zijn we al wel eens hier in de regio, in Leerdam, geweest en zo ontdekken we elke weer dat Nederland echt mooi is."

Terwijl Kees om zich heen kijkt, zegt hij: "Ik geef meestal cijfers. Deze camperplaats geef ik een 8½. Er is niks, maar het kost ook niks!"

Reizen
Komende weken willen ze doorreizen, met als einddoel België. "We zoeken wat camperplaatsen naar het zuiden en willen in België uit komen. Als we over drie weken maar weer in Weesp zijn, is het goed, want dan is onze kleinzoon jarig", vertellen ze.

In het voorjaar zijn we tien weken door Spanje en Portugal getrokken. We waren net thuis, maar het vakantiehuis staat voor de deur, dus we zijn gisteren maar weer ingestapt en vertrokken voor een reisje richting het zuiden. "Dit is heerlijk", vertelt Lya, "we slapen tussen mooie landerijen en we hebben elke dag een andere voor- en achtertuin!"

We nemen afscheid, samen zwaaien ze me uit en terwijl ik weg rij, roept Kees nog vrolijk: "Nou de groetjes uit Weesp he!"

Meer berichten