Max laat een karrenvracht aan medailles zien maar is het meest trots “Op de grote IAG - en de NK-medaille met het oranje.”
Max laat een karrenvracht aan medailles zien maar is het meest trots “Op de grote IAG - en de NK-medaille met het oranje.” (Foto: Sport in de Spotlights)

Max dacht niet aan NK-titel

Het hoogst haalbare bereiken is voor iedere sporter met ambitie een gegeven. Voor Max van Leeuwen (14) uit Hedel is dat niet anders. Als trampolinespringer ga je sowieso de hoogte in, maar de manier waarop je dat doet, en vooral hoe je weer met beide voeten op de grond landt, bepaalt de succesfactor. Tijdens de Dutch Gymnastics - The Finals in de Rotterdamse Ahoy lukte dat uitstekend! Met Xabi Deeben (Eindhoven) won hij goud op het onderdeel synchroon springen in de eerste divisie. Als solospringer werd Max vierde.

door Jetty Duister

Hedel - Max is na een jaar hard trainen wellicht toe aan een lekker weekend weg. Vanuit Maastricht vertelt hij over zijn sport en de doelen die hij het komende jaar wil bereiken. "Ik zit in het tweede jaar van de havo op het Jeroen Bosch College en ben dit jaar blijven zitten. Daarom zal ik het komende seizoen geen buitenlandse wedstrijden springen. School krijgt even de meeste aandacht. Qua trainingen? Dat zal vier of vijf keer per week worden."

Geen alledaagse sport
Trampolinespringen, wie heeft het niet gedaan. In heel veel tuinen staat in één of andere vorm een springmatras. Voor gymnastiekverenigingen maakt springen deel uit van hun trainingsprogramma. Maar trampolinespringen als sport is een heel andere tak. We zien het in de media voorbij komen als er iets niet goed gaat of als de Olympische Spelen plaatsvinden. Zo kwam Carlijn Blekkink ongelukkig ten val tijdens een training in de Bossche hal. Gelukkig gaat het nu weer goed met haar. En wat te denken van Rea Lenders? Zij is één van de vele Flik Flakkers die de top bereikte in de sport, nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en werd achtste in Athene. Maar wat fascineert Max in de sport? "Toen ik vier jaar was ben ik in Ammerzoden begonnen met turnen. Eerlijk gezegd vond ik daar niks aan. Een paar jaar later kon je in Den Bosch bij Flik Flak een proeflesje trampolinespringen doen. Geen alledaagse sport en ik vond het gelijk leuk. Zo ben ik op mijn achtste begonnen. Mirjam Snikkers was mijn eerste coach en dat is ze nog steeds. Maar er zijn meer trainers die onze groep begeleiden, waaronder Lennard Villafuerte en Jackie Lionahr. Misschien leer ik van haar op dit moment wel het meest. Het is de kunst om je zo te focussen dat je precies in het midden van de mat blijft springen. Uitvoering, moeilijkheidsgraad en de combinatie van sprongen zijn dan belangrijk. Daar kijkt de jury naar."

Vluchttijd moet matchen
Een oefening duurt maar 35 seconden. Daarin moeten de springers het ideale middelpunt. een rood kruis, op blijven zoeken. Zo niet dan volgen er strafpunten. "De 'time of flight' wordt door de jury geklokt, want dat maakt deel uit van je score. Als duo moet je ook nog even hoog gaan. We springen altijd verplichte oefeningen en een keuze oefening. Voor het Nederlands kampioenschap synchroonspringen hebben Xabi en ik de routine zelf bedacht. Die is natuurlijk wel goedgekeurd door de trainers. Samen zijn we op zoek gegaan naar de juiste matches. Solo- en synchroonspringen is echt heel iets anders. Als solist moet je uitgaan van je eigen kracht. Samen springen is vooral goed naar elkaar kijken en de oefening aanpassen als het nodig is. Xabi springt iets lager dan ik en daar hebben we aan gewerkt. De uitvoering van de sprongen en de techniek moet op één lijn zitten. Zo kun je veel punten scoren." Hoewel Xabi in een andere groep traint, klikt het als duo goed. Er waren geen verwachtingen, maar het NK begon wel heel slecht.

In de wedstrijd groeien
"We stonden in Ahoy niet in de grootste zaal. Toch was het een belevenis. Onze eerste oefening viel in het water; laatste in de klassering. Toen moesten we nog twee oefeningen springen. Daar sprong de concurrentie slecht. Voor ons ging de tweede oefening veel beter. Dat leverde een tweede plaats op en in onze derde oefening waren we de beste. Meestal zit de score in onze categorie 13-14 jarigen op 39 punten. Wij haalden nu 41 punten!" De gemiddelden van alle scores leverden Max en Xabi de kop in het klassement op en dus de titel Nederlands kampioen. De jongens hadden het niet meer verwacht. Het gevoel na zo terugkomen vanuit een onmogelijk positie was wel top, vertelt Max. Solo werd hij vierde. Zowel in de samenwerking met Xabi als individueel is het hem duidelijk waar aan gewerkt moet worden.

Actiepunten
"Ik weet voor mezelf wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Een jaar geleden dacht ik echt aan stoppen. Negatief over jezelf en je prestaties denken, helpt dan niet. De motivatie was weg. Een wedstrijd in Oss bracht het goede gevoel terug. Ik scoorde solo 85 punten en voor mijn leeftijdscategorie was dat hoog. Tijdens die oefeningen klopte alles weer. Bij mijn solo sprongen tijdens het NK ging ik als eerste door naar de finale met 84,6 punten. Ietsje minder, maar het zat echt goed. Jammer genoeg viel ik in de finale, anders had er zeker meer in gezeten. De moeilijkheidsgraad verhogen is een doel, net als kampioen worden ook als solist."

Het geloof in zichzelf lijkt terug en dat is goed als je meer ambities hebt. Die dubbele salto, gehoekt en achterover komt er dan vast. De planning? Vooraf worden de sporters geïnformeerd door de staf en als het lukt om de studie komend schooljaar te combineren met de trainingen komt het goed. Trampolinespringen staat in 2020 samen met ritmische gymnastiek en turnen op het programma van de Olympische Spelen in Tokyo. De KNGU geeft dit en komend jaar geen financiële ondersteuning aan de topsport trampolinespringers. Max zal dat (nog) niet boeien. Hij gaat tussen de 10 en 15 uur per week trainen en het plezier dat hij weer in de sport heeft gevonden, is al een overwinning.

Meer berichten