Zuilichemse dierenarts Jolande van den Broek met Piet Hellemans op Curaçao: klaar om honden en katten te castreren en te steriliseren.
Zuilichemse dierenarts Jolande van den Broek met Piet Hellemans op Curaçao: klaar om honden en katten te castreren en te steriliseren.

Opereren op keukentafel of strijkplank

Jolande van den Broek is dierenarts in Zuilichem. Daar behandelt ze gezelschapsdieren. Samen met haar collega's van Dierenartsenpraktijk Suylichem ontfermt ze zich ook over de bewoners van het dierenasiel in Bruchem. Opereren, daar is ze gek op. En dat is precies wat ze heeft gedaan in de week dat ze samen met Piet Hellemans op Curaçao zat. In vier dagen tijd castreerden en steriliseerden ze 55 honden en katten. "Een druppel op een gloeiende plaat? Alle beetjes helpen!"

door Loeki Bruinink

Zuilichem - Hoe komt een jonge dierenarts uit Zuilichem met de bekende tv-dierenarts Piet Hellemans op Curaçao terecht? "Een lang verhaal, maar het komt er op neer dat we elkaar leerden kennen toen we samen in de jury van een ludieke hondenshow zaten. Toen Piet namens onder andere House of Animals werd gevraagd een team samen te stellen voor een sterilisatieproject op Curaçao, dacht hij aan mij." En zo vloog ze in het voorjaar 2018 voor het eerst naar het tropische eiland om een week lang zwerfhonden te castreren en steriliseren. In het najaar ging ze er weer naartoe, voor zwerfkatten.

Van 21 tot en met 28 juni vloog Jolande voor de derde keer de wereld over om met Piet belangeloos dieren een handje te helpen. In samenwerking met stichtingen als Dierenlot, Wings for Animals, Kitten Rescue Curaçao, Carf en Rescue Paws. Mochten mensen denken dat ze op kosten van deze stichtingen lekker op reis gaan, dan kan Jolande hen uit die droom helpen. "Wij betalen ons ticket zelf."

Het zwerfdierenprobleem op Curaçao is enorm. "Je ziet de honden en katten overal op straat, vaak ziek of met gebroken poot. De voorzieningen zijn niet te vergelijken met die in Nederland. Het enige asiel van Curaçao is failliet, maar hoopt nog op een doorstart. Veel dieren worden geëuthanaseerd. Ik wil de situatie op het eiland niet goedpraten, maar er heerst veel armoede onder een deel van de bevolking. Deze groep heeft zelf nauwelijks iets te eten, hoe kun je dan de kosten voor een behandeling van een dier betalen?"

In vier dagen tijd behandelden Jolande en Piet 55 dieren. Ze gebruikten een strijkplank of verhoogde keukentafel als operatietafel. Instrumenten steriliseerden ze in een snelkookpan. "Prachtig, dat improviseren! Als ik maar met steriele instrumenten kan opereren. De moeder van mijn vriendin heeft van theedoeken instrumentenzakken genaaid, die kwamen goed van pas. Dat vind ik zo bijzonder: al die mensen die zich vrijwillig inzetten voor het welzijn van dieren. Daarom kom ik ook zo graag in het asiel in Bruchem."

Het is een dure grap, dat gereis. Want drie keer per jaar een week weg? Dan zijn haar vakantiedagen grotendeels op. Een retourtje Curaçao hakt er ook in. Toch zou ze dit werk het hele jaar door kunnen doen. In oktober vertrekt ze weer, dan met bestemming Roemenië. "Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat. Maar met elk dier dat je steriliseert, voorkom je een hoop nieuw dierenleed. En de hele dag opereren: dat is toch het mooiste wat er is."

Meer berichten