Een laaiend enthopusiast team staat klaar in Nieuwaal om de Zomer in Gelderland karavaan te ontvangen.
Een laaiend enthopusiast team staat klaar in Nieuwaal om de Zomer in Gelderland karavaan te ontvangen.

Wordt Nieuwaal de mooiste?

Op donderdag 8 augustus komt de karavaan van het tv-programma 'Zomer in Gelderland' naar Nieuwaal. Heel de dag haalt een team van tien man alles uit de kast om het 700 inwoners tellende dorp zo goed mogelijk op de kaart te zetten.

door Robert van Dijk

Nieuwaal - Afgelopen weekend waren de teamleden met diverse vrijwilligers volop aan het knutselen in het Trefpunt. Alle voorbereidingen van de parade, inmiddels een bekend onderdeel van het programma, wordt tot in de puntjes voorbereid. "We zijn maar een kleine gemeenschap, maar we kunnen altijd wel op elkaar rekenen", weet teamcaptain Wim Bayense me te vertellen. "We moeten minimaal 300 bezoekers hebben op de locatie om de volle mep aan punten binnen te harken. Dat is in ons geval bijna het halve dorp. Gelukkig kunnen we rekenen op de bezoekers uit omliggende dorpen."

Bayense heeft het er maar druk mee. Dit komt mede door het goede doel wat ze eigenlijk zelf bedacht hebben. "We willen van het gewonnen prijzengeld een replica maken van de muziekkiosk die ooit ons dorp sierde. We maken een kleinere variant die we langs een fietsroute willen plaatsen zodat mensen daar even af kunnen stappen." De centen bij elkaar harken dat gaat ze nog wel lukken, denkt hij, maar als je ook nog de ambtelijke molen in moet om het object op een verantwoorde wijze ergens te plaatsen, moet er nog wel wat water door de Waal, zoals we dat dan wel eens zeggen. Meerdere afspraken heeft hij al gehad met overheidsinstanties. Die waren best bereidwillig om daarin mee te denken. Het is natuurlijk een leuk idee.

"We hebben vooraf ook al wat acties gedaan om wat geld bijeen te sprokkelen. We hebben een heuse Nieuwaalse vlag laten maken die gretig aftrek heeft gevonden in ons dorp."

De dag zelf
Wat het team precies allemaal te wachten staat op 8 augustus is nog een beetje een verassing. Om 09.00 uur krijgen ze de instructie voor het decor wat gemaakt moet worden. Het thema van de presentatie is al wel bekend. Ze gaan extra aandacht besteden aan de agrarische sector in het dorp. Nieuwaal staat bekend om zijn land- en tuinbouw en veel kinderen krijgen mooie kostuums aan die daar mee te maken hebben. Maar dat is nog een beetje geheim. Op de dag zelf is er ook een mooie fototentoonstelling te zien.

Kortom, heb je tijd op de achtste, haast je dan om 17.30 uur naar Nieuwaal waar je het team kan aanmoedigen om de volle 1.000 euro bij elkaar te spelen. Dit alles onder de leuke presentatie van Angelique Kruger.

De radio uitzending begint 's morgens om 09.00 uur. De live uitzending op tv is van 18.00 tot 19.00 uur.

Meer berichten