Marie en Esther zijn samen bezig met Geocaching aan de Waaldijk in Gameren.
Marie en Esther zijn samen bezig met Geocaching aan de Waaldijk in Gameren.

Langs de dijk naar Bommel...

In de zomerperiode gaan veel mensen op reis, een dagje uit en reizen over de schitterende dijken in Rivierenland. Deze zomer gaat ook de redactie van De Toren en Het Carillon op reis over de dijk naar Zaltbommel en schrijft over toevallige ontmoetingen zomaar langs de dijk naar Bommel.

door Marielle Pelle

Gameren - Op de dijk in Gameren, net voor Zaltbommel, tref ik twee mensen met een rugzak op die bezig zijn informatie te zoeken op hun telefoon en op een GPS. Ik vraag vriendelijk waar de reis naar toe gaat. Ze vertellen me net te gaan starten aan een Geocaching. Als ik vraag of ze wat mag vragen voor een mooi zomerartikel, kijken ze elkaar onwennig aan. Waarop ze antwoorden: "Nou van mij mag het wel hoor, maar ik weet niet wat de ander ervan vindt. We kenden elkaar vijf minuten geleden nog niet!" Mijn verbaasde blik ontlokt een vrolijke lach. Ze vertellen dat ze beide graag bezig zijn met Geocaching en via een online community plaatste GPJRKY een berichtje dat hij vanmiddag op zoek ging naar de cache 'De schat van Pater Geodorus', waarop GP9KGM vroeg om samen op zoek te gaan naar de 'cache'. Ze hebben vanmiddag om 14.00 uur afgesproken op locatie N51.48.445.E005, dit blijkt het bankje te zijn boven aan de Waaldijk in Gameren, tegenover de Leutsestraat.

Ze vertellen over hun hobby, Geocaching. Een online spel met GPS waar je aan de hand van coördinaten op zoek gaat naar een cache. Esther komt uit Beneden-Leeuwen en zegt verslaafd te zijn aan Geocaching, ze is er elke dag mee bezig. Ze is niet altijd op pad, maar ook thuis bezig om puzzeltjes op te lossen om de juiste coördinaten te vinden. Ook plaatst ze zelf puzzels die mensen op moeten lossen om tot een nieuwe cache te komen. Vanochtend zag ze dat iemand een nieuwe cache plaatste in de buurt van Brakel, ze is gelijk op pad gegaan en op het struinpad langs de Waal vond ze de cache in een boom. Toen ze zag dat iemand in de buurt aan een Geocache ging beginnen, vroeg ze om deze samen te starten. Want samen is altijd leuker. Ze kende elkaar niet, al hebben ze online al wel eens hulp aan elkaar gevraagd bij een stuk wat ze niet opgelost kregen.

Marie is vanochtend vanuit Gorinchem op zijn fiets naar Geldermalsen gegaan, om daar een cache te zoeken. Vanmiddag wilde hij er een in Gameren gaan zoeken en vind het gezellig om dit samen met Esther te gaan doen. "Het moet een route zijn van ruim drie kilometer. Ben benieuwd of dit ons gaat lukken."

"We beginnen hier net aan een multi", vertelt Esther, dit zegt iets over de moeilijkheidsgraad. Het antwoord op de eerste vraag (uit hoeveel panelen bestaat het bankje boven aan de dijk?) moet verwerkt worden in het volgende coördinaat, wat het volgende aanknopingspunt is. Vanaf het nieuwe punt moeten de wilgen geteld worden en ook dat cijfer wordt met een puzzel weer in het volgende coördinaat verwerkt, zo loop ik een stukje met ze op langs de Waaldijk.

Als hun weg de uiterwaarden ingaat, nemen we afscheid. Ik ontvang van beide een stempel, met daarop hun teamnaam, in mijn notitieboekje. Hun persoonlijke stempel wordt bij het vinden van de cache, wat vaak een klein notitieboekje is, geplaatst met daarbij de datum, zodat er een soort logboek ontstaat bij een cacheplaats. Mijn notitieboekje wordt deze middag toegevoegd als unieke extra cache in deze multi, die de komende kilometers verder moet gaan leiden naar de schat van Pater Geodorus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden