Van Gendt, 's werelds beste BMX'er met trotse racers en begeleiders op de plaat vastgelegd door Rob Jacobs.
Van Gendt, 's werelds beste BMX'er met trotse racers en begeleiders op de plaat vastgelegd door Rob Jacobs.

BMX: toen, nu en later

Fietscrossen heet het allang niet meer. BMX is een mondiale sport en Nederland behoort tot één van de toplanden. Dat EK-medaillewinnaars en zelfs de kersverse wereldkampioen Twan van Gendt hun eerste starts oefenden bij FCC Ammersoyen is misschien minder bekend. Hoe exclusief is deze nog jonge sport voor de regio? Hoe trots kun je als club zijn op ambassadeur Van Gendt en gaat de vereniging daar iets aan hebben in de toekomst?

door Jetty Duister

Ammerzoden - Antwoorden komen van algemeen bestuurslid Jan-Willem Hobo en 'manusje van alles' Jos Verstegen die, ondanks de zinderende hitte, tijd vrijmaken voor een interview. Op de achtergrond staat Radio Tour de France aan, de waterflessen worden uit de koelkast gehaald, de airco staat aan en de telefoons blijven gaan. Hobo en Verstegen zijn beide ondernemers en dan gaan de zaken ook tijdens interviews door. Met diezelfde gedrevenheid zijn ze alle twee al heel wat jaren betrokken als ouder van, sponsor en het reilen en zeilen bij de fietscrossclub. De clublocatie bevindt zich weliswaar in Ammerzoden, maar de zestig leden komen niet alleen uit de gemeente Maasdriel, maar ook uit de gemeenten Zaltbommel en Altena.

Nederland fietsland
BMX staat voor Bicycle Motocross. Begin jaren tachtig werd de extreme sport, zoals die in de beginperiode gezien werd, onder de noemer fietscrossen bekend in Nederland. Iedereen fietst in ons land. Eerst met zijwieltjes en dan op een gewone fiets. Specialiseren kan ook; als liefhebber of iets sportiever trappend op de racefiets, de mountainbike, een crossfiets of elektrische ros. "Onze vereniging werd in 1983 opgericht en vestigde zich toen aan de Onderwaard. Mijn zoons, Max en Niels, begonnen al heel jong met fietsen. Als ouders gingen we mee naar de wedstrijden. District Zuid van de NFF, de bond die alleen nationale wedstrijden organiseert, zette een onderlinge competitie op met vijf clubs. We werden verplicht ieder één bestuurslid af te vaardigen. Zo rolde ik vijftien jaar geleden het bestuur in," vertelt Hobo die zelf als motorcrosser ooit wedstrijden reed. Verstegens vijf kids gooiden rond hun vierde de pedalen al rond. "Ik draai al sinds 1991 mee. Als ouder was ik al rap vrijwilliger en met meer verantwoordelijkheden ook snel bestuurder. Eind jaren tachtig verhuisden we naar onze huidige locatie. Toen de sport Olympisch werd (in 2008, red.), werd alles professioneler aangepakt."

Locatie vraagt om innovatie
Om bestaansrecht te behouden moet FCC Ammersoyen groeien; letterlijk in vierkante meters. Waarom? "We zijn al ruim tien jaar bezig met een plan van aanpak voor de toekomst. Onze locatie voldoet niet meer aan de huidige eisen. Er komen jaarlijks nieuwe leden bij. Vooral na de sportcheck op de scholen blijven er kinderen 'hangen'. Als vereniging moet je wel iets te bieden hebben. Kinderen kunnen bij ons lekker buiten bewegen en meedoen aan andere leuke activiteiten. De saamhorigheid is groot. De club is, mede door de vrijwilligers, zelfvoorzienend. Subsidies krijgen we niet." Met bijvoorbeeld een professionele trainer voor de gevorderden en clubtrainer Noud Verstegen, die ook de nationale talenten coacht bij de KNWU, is er aandacht voor de technische kant.

Maar er is veel meer nodig volgens Verstegen: "De baan is te klein, de startheuvel te laag en de bochten te krap. Daardoor voldoen we niet aan de KNWU veiligheidseisen. Club- en NFF-beginnerswedstrijden voor het district houden doen we nog wel. Inkomsten dalen en je talentjes vertrekken, om begrijpelijke redenen, naar goed geoutilleerde clubs in Tiel en Nuland. Vóór de recessie waren er bouwplannen in de gemeente. Daar hadden we op mee kunnen liften, maar er werd niks gebouwd." Wat zijn de opties Jan-Willem? "Verplaatsen! Meer ruimte, niet in een woonwijk en het moet een afgesloten terrein zijn." Achter slot en grendel lijkt een must omdat met regelmaat ongenode gasten (motor)crossen op het terrein en er kapot glas geveegd moet worden alvorens er getraind kan worden. Triest! Verstegen ziet het innovatief gemeentelijk sportpark van Maasdriel al voor zich: "BMX parcours in het midden, er omheen een wieler- skeelerbaan zoals in Brakel, in de winter zou er een ijsbaan van gemaakt kunnen worden en de kantine kan een startplek zijn voor wielerclubs én het sociaal maatschappelijk middelpunt voor iedereen." Verstegen en Hobo hebben het ondernemersplan voor city marketing van de gemeente Maasdriel eigenlijk al klaar. Wie kunnen, naast leden, ouders en vrijwilligers, de kar vaart geven?

Ambassadeur Van Gendt
Na zaterdag kent iedereen wereldkampioen BMX elite mannen Twan van Gendt (27), die ook zilver bij het EK won. Hij begon als jong ventje uit Velddriel aan de, volgens hem, leukste vorm van fietsen. Regelmatig geeft hij inspirerende clinics in Ammerzoden. En wie weet kan zijn titel, de aandacht daarvoor in de media én zijn enthousiasme het ledenbestand en de plannen een boost geven. Ook Brain van Eeuwijk blijft betrokken bij zijn oude club en geeft trainingen, net als de meer ervaren coaches Noud Verstegen en Rody van Harsel, die zelf ooit Europees kampioen werden. Het zijn wat namen, zonder anderen te kort te doen, die bovengemiddeld presteerden en daardoor een andere route kozen. Wie weet gaat Wes Strik uit Zuilichem Van Gendt opvolgen. Hij rijdt pas anderhalf jaar, is bloedje fanatiek en reed in de categorie 5/6-jarigen bij het WK al een halve finale. "We zijn supertrots op Twan, maar ook op al die anderen, jong en oud. Iedereen die wil beginnen met fietscrossen is bij ons welkom. Een proefles inclusief materiaal is gratis. Zelf een fiets en kleding aanschaffen kan later. Duur? Met tweedehands spullen, steun van ouders en plezier kom je al een eind.

www.fcc-ammersoyen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden