Het viertal uit België is hier op fietsvakantie. Van links naar rechts: Anja de Bie, Ronny Roefs, Rudi Kersemans en Ilse Peeraer. Foto: Marielle Pelle
Het viertal uit België is hier op fietsvakantie. Van links naar rechts: Anja de Bie, Ronny Roefs, Rudi Kersemans en Ilse Peeraer. Foto: Marielle Pelle

Op vakantie in de Bommelerwaard

In de zomermaanden zijn er ook in de Bommelerwaard vele toeristen. Marielle Pelle, correspondent van De Toren en Het Carillon, gaat tijdens de zomervakantie elke week spontaan bij een toerist op bezoek. Deze week een ontmoeting bij Bed and Breakfast Bommels Dijkhuis in Gameren.

door Marielle Pelle

Gameren - Het is aan het begin van een mooie zomerdag als ik 's ochtends het dijkpad afloop en op het grindpad Cora, de eigenaresse van B&B Het Bommels Dijkhuis, ontmoet. Terwijl de gasten nog zitten te ontbijten schuif ik samen met Cora even op een tuinbankje en drinken we een kopje thee.

Terwijl ik daar in een schitterende tuin zit, kijk ik verbaasd om me heen. Ik ben al vaak hier over de dijk gereden, dan kijk je van bovenaf op deze B&B en dacht ik altijd: die zitten ook maar tussen de dijk en het zorgcentrum gevallen. Maar nu ik hier zelf zit, ervaar ik een oase van ruimte en rust. Omgeven door een mooie laurierheg, bloeiende hortensia's en rozen. Ik besef me: Hier is het echt vakantie!

Onder in de gastentuin ontmoet ik vier Belgische gasten die deze week in de B&B verblijven. Onder het genot van een vers kopje koffie ontmoet ik Ilse Peeraer en Rudi Kersemans, samen met Ronny Roefs en Anja de Bie uit Merksplas. Ilse vertelt dat ze hier maandag heel warm zijn ontvangen en dat ze hier de hele week hopen te verblijven. "We kregen gelijk drinken en er stond een mapje met folders klaar." Ronny vult aan: "En vergeet het mandje kersen niet!" "We hadden hier direct een thuis gevoel", zegt Ilse. Rudi vertelt dat ze de fietsen hebben meegebracht en al veel hebben gefietst door de regio. Dinsdag hebben ze via fietsknooppunten de kastelenroute gefietst. Ronny beschrijft alle plaatsjes, van Slot Loevestein tot Kasteel Ammerzoden. Ik ben verbaasd en vraag: "Dat was toch niet op één dag?" Rudi lacht en zegt: "Jawel, dat was een tocht van ruim 52 kilometer." Ik sla een zucht van verbazing, waarop ze alle vier in de lach schieten en Ilse zegt: "Oh, maar gisteren hebben we een tocht 82 kilometer gemaakt." Weer is het Ronny die precies weet te vertellen waar de tocht heen ging; door Rivierenland richting Tiel. Het is me duidelijk dat dit de navigator is van dit sportieve viertal. "Het was plezant fietsen", zegt Ilse. Vandaag gaan ze rondje maken met Riveer. Ze hopen op te stappen in Zaltbommel, daar vandaan naar Loevestein, Fort Vuren en zo een rondje te gaan maken. "Het is hier plat, dat fietst zo lekker", zegt Rudi.

Als viertal maakte ze al veel fietsvakanties, maar nog nooit in de Bommelerwaard. Ik ben benieuwd waarom ze de Bommelerwaard als vakantieadres kozen. Ronny vertelt dat hij een collega heeft die met zijn motor veel toert en hij vertelde dat het Rivierengebied zo mooi is. Ze gingen op zoek en vonden deze mooie B&B. "Ja, het Land van Maas en Waal, van Boudewijn de Groot," zegt Ilse. Ze vertellen dat het ze opvalt dat er langs de weg vaak bordjes staan dat er aardappelen, kersen of pruimen te koop zijn. Dit vinden ze erg leuk. Ook valt het ze op dat de mensen zo vriendelijk zijn. Ilse vertelt dat ze van de week gingen eten bij 't Ouwe Mestershuis een stukje verder aan de dijk, waarop Anja aanvult: "Ze ging drek boven de kaart halen om ons tips te geven over de omgeving." Ilse kijkt me aan en wil het me verduidelijken met een compliment en zegt: "Hier wonen niet de Hollanders zoals ze altijd omschreven worden!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden