Op vakantie in de Bommelerwaard


Op vakantie in de Bommelerwaard

In de zomermaanden zijn er ook in de Bommelerwaard vele toeristen. Marielle Pelle, correspondent van De Toren en Het Carillon gaat tijdens de zomervakantie elke week bij een toerist op bezoek. Deze week een ontmoeting met het Dabar-team op camping de Rietschoof in Aalst.

door Marielle Pelle

Aalst - Deze ochtend ben ik op bezoek bij het Dabar-team dat aanwezig is op deze camping. Aan de poort heet Wilco me vriendelijk welkom en samen lopen we naar de recreatieruimte. Onderwijl groet Wilco iedereen en vertelt dat hij voor het vijfde jaar aanwezig is op deze camping, die inmiddels een bijzonder plaatsje in zijn hart heeft. De 23-jarige Apeldoorner studeert in het dagelijks leven in Leeuwarden voor militair verpleegkundige. Hij vertelt dat in de kerk die hij bezoekt, weleens gesproken werd over Dabar. Hij besloot zich op te geven voor een weekje in Doornspijk. Deze camping had al genoeg vrijwilligers, maar in Aalst waren er te kort, daarom kwam hij vijf jaar geleden voor het eerst naar Aalst. "Hier ben ik het jongerenwerk pas echt mooi gaan vinden", vertelt hij.

Inmiddels zijn we bij De Inslag aangekomen, waar de 25-jarige student Stefan uit Bodegraven bezig is om de spullen klaar te zetten voor het kinderuur, wat straks begint. Stefan: "Ik wilde graag iets nuttigs doen in de zomervakantie en had al een klik met kinder- en jongerenwerk. Zo kwam ik hier vier jaar geleden in Aalst." Samen vertellen ze over de bijzondere ontmoetingen met de kinderen en tieners. Wilco zegt: "Door er gewoon te zijn, kunnen we Gods woord uitdragen." Ze vertellen dat ze dit doen door een kinderuur te organiseren, spelmiddagen, 's avonds poppenkast en meerdere malen per week een soos of tieneruur. Maar ook door er gewoon te zijn. Ze vertellen over de karaokeavond van afgelopen week, waar ze ook als team aan meededen. "Dat is heel gezellig, maar ik schrik dan ook als ik zie welke teksten de kinderen uit hun hoofd mee kunnen zingen, dit zijn niet altijd bemoedigende en opbouwende teksten voor kinderen. Dan zie ik weer heel concreet waarom ik hier mijn vrije tijd aan geef", aldus Stefan. Even wordt hij stil en zegt dan: "Je ziet hier God aan het werk." Met emotie vult hij aan: "Dit is ook heel opbouwend voor jezelf!'

Ze vertellen over hun vele bijzondere ervaringen en ontmoetingen. Hoe vorig jaar een moeder geraakt werd door hetgeen wat haar kinderen hoorden bij het kinderuur. Enkele weken later kwam deze moeder tot geloof en als team waren ze enkele weken geleden aanwezig bij de doop van deze moeder, met wie een bijzondere vriendschap is ontstaan. Inmiddels zijn ook Laurens, Bram, Nanna en Berdine binnengekomen en worden de laatste voorbereidingen gedaan voor het kinderuur. Berdine, 23 jaar en net afgestudeerd als verloskundige, zegt heel treffend: "Liefde en aandacht is een geschenk wat je kunt geven." Wilco geeft aan dat veel campinggasten denken dat ze als team hiervoor betaald worden, maar als hij vertelt dat ze allemaal vrijwillig hun vakantie opgeven, zijn de kampeerders vaak verrast. "Dit geeft vaak een mooi gesprek."

Inmiddels stromen de kinderen binnen voor het kinderuur, wat deze week als thema 'De Koning' heeft. De muziek staat aan, de kinderen klappen en zingen mee: "Iedereen mag meedoen, het geeft niet wie je bent. Je wordt een prins of een prinses als je de koning kent!'"

Dabar
Dabar wat betekent 'woord en daad' is een onderdeel van de IZB, een missionaire organisatie binnen de Protestante kerk in Nederland. Ieder jaar gaan ruim 400 jongeren uit naar zo'n 20 campings in heel Nederland voor evangelisatie- en recreatiewerk. Met een team van 6-8 leden is men een week op een camping en wordt een afwisselend recreatieprogramma georganiseerd. Met Dabar wil men midden in het dagelijkse leven op de camping zijn en in woorden en daden getuige zijn van Gods liefde voor mensen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden