De inwoners van Nieuwaal hebben donderdag hard gewerkt om de punten binnen te halen tijdens Zomer in Gelderland. Door hun harde werk staan ze nu eerste!
De inwoners van Nieuwaal hebben donderdag hard gewerkt om de punten binnen te halen tijdens Zomer in Gelderland. Door hun harde werk staan ze nu eerste! (Foto: Marielle Pelle)

'We zetten er samen de schouders onder'

Het kleine dorpje Nieuwaal was afgelopen donderdag een nieuwsbegrip. Het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland streek voor een dag neer op Nieuwaalse grond om samen met de inwoners van Nieuwaal het programma te maken.

door Marielle Pelle

Nieuwaal - Aan veel huizen in Nieuwaal wappert de blauw-geel-zwarte vlag, de kleuren van de Gelderse vlag met daarin het wapen van Nieuwaal. De vlag is speciaal ontworpen voor deze feestelijke dag en hoort vanaf vandaag helemaal bij Nieuwaal.

Op een groot grasveld aan de Pauwenhofstraat is het een drukte van belang. Inwoners zijn druk met bouwen en knutselen en de crew van omroep Gelderland loopt rond met camera's en microfoons. Tussen alle drukte ontmoet ik de coach van Nieuwaal, Wim Baijense. Stralend en met veel trots vertelt Baijense hoe ze als dorp zich vandaag willen presenteren. Zijn eerste woorden als ik hem ontmoet: "Dit is geweldig!" Terwijl we over het veld kijken waar door de inwoners hard wordt gewerkt, zegt Baijense: "Dit is een goede manier om het dorp op de kaart te zetten en de saamhorigheid te laten zien."

Hij geeft verder uitleg over de dag, hoe ze als inwoners van Nieuwaal vandaag op verschillende onderdelen punten kunnen verdienen. De puntentelling aan het einde van de dag, bepaalt het geldbedrag wat ze als dorpsgemeenschap ontvangen. Dit bedrag willen ze besteden aan een replica van de muziektent die vroeger in het dorp stond. Ze willen deze als picknickplaats aan de dijk plaatsen. Daarnaast strijden ze om de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'. Ook deze titel wil Nieuwaal natuurlijk binnen halen.

Afgelopen weken is er veel voorbereiding geweest, maar het echte werk moet vandaag plaatsvinden. Vanochtend om half 10 ontving het team een envelop uit handen van Omroep Gelderland met de opdracht dat ze een muziektent moesten bouwen, en in het publiek wil men trommels, fluiten en andere muziekinstrumenten zien. Ineens komen over al knutsel en bouwmaterialen vandaan. De vrouwen gaan aan het knutselen en de mannen bedenken een bouwplan, al snel verschijnen de eerste contouren van een heuse muziektent. Vanuit het midden van het veld bekijk ik de bedrijvigheid. Baijense: "Dit is nu typisch Nieuwaal. Ons kent ons, we hebben veel voor elkaar over en zetten er samen de schouders onder." Hij kijkt me aan en zegt: "Mooi dat dat hier kan!"

Doen we!
Terwijl de mannen druk overleggen en bouwen, ze regelmatig naar huis rijden voor nieuw materiaal of het juiste gereedschap, valt mijn oog op een van de ruggen van de mannen, waarop staat: 'Doen we'. Het is de Nieuwaalse Arjan Vonk, een stucadoor die vandaag zijn creativiteit en twee rechterhanden inzet voor de bouw van de muziektent. Dit is precies wat de dorpsgemeenschap van Nieuwaal vandaag laat zien: Doen we!

Pole-position
's Avonds stijgt de spanning in Nieuwaal, zal men aan het minimale publiek komen van 300 personen? Nieuwaal laat zien waar ze voor staan en is met 565 mensen aanwezig. Een schitterende parade wordt opgevoerd, het volkslied, wat ooit voor een schooljubileum werd geschreven, is weer uit de kast gehaald en klinkt luid en enthousiast en de blaaskapel laat zijn muziek horen vanuit de muziektent. Alles bij elkaar goed voor een geldbedrag van 850 euro, maar met de behaalde 491 punten pakt Nieuwaal de koppositie voor de mooiste plaats van Gelderland. Komende weken volgen er nog 16 plaatsen in Gelderland, maar nu heeft Nieuwaal pole-position en deze trots hopen ze zeker vast te houden.

omroepgelderland.nl/zomeringelderland

Meer berichten