Oma Annelies en opa Mario Galotta. Met hun kleinkinderen, de tweelingzusjes Nova en Lisa. Ze komen uit Waalwijk, maar komen graag op bezoek in Rossum.
Oma Annelies en opa Mario Galotta. Met hun kleinkinderen, de tweelingzusjes Nova en Lisa. Ze komen uit Waalwijk, maar komen graag op bezoek in Rossum.

Langs de dijk naar Bommel…

In de zomerperiode gaan veel mensen op reis, een dagje uit en reizen over de schitterende dijken in Rivierenland. Deze zomer gaat ook de redactie van De Toren en Het Carillon op reis over de dijk naar Zaltbommel en schrijft over toevallige ontmoetingen zomaar langs de dijk naar Bommel.

door Marielle Pelle

Rossum - Het is rond het middaguur als ik boven aan de dijk in Rossum de familie Galotta ontmoet. Opa en oma Galotta kijken over de uiterwaarden richting de Waal en het kanaal van Sint Andries, wat de verbinding is naar de Maas. Ze vertellen aan hun kleindochters Lisa en Nova over de grote Sint-Andries sluis en wat zijn functie is.

Rossum blijft trekken
Ik ben benieuwd wat hun vandaag naar Rossum brengt. Oma Annelies Galotta vertelt dat ze uit Waalwijk komen, maar haar dochter heeft een huis gekocht in Rossum en de nichtjes waren wel benieuwd waar hun tante ging wonen. Dus ze zijn net een rondje gereden door Rossum en ze willen dadelijk samen gaan lunchen bij de Gouden Molen. "Lekker boven op de dijk, dat is het gezelligst en kunnen we over het water kunnen kijken", zegt oma.

Annelies vertelt dat haar eigen moeder ook uit Rossum kwam. Ze is er daarom altijd blijven komen en kent veel plekjes in de omgeving en komt er nog steeds graag. Ze komt regelmatig samen met haar man Mario naar Rossum. "Rossum blijft trekken", zegt ze met een stralende glimlach. "We gaan dan altijd even op de dijk kijken, even hier lunchen en op de terugweg rijden we langs ons vaste adresje in Kerkdriel waar we kersen halen." En terwijl ze de dijk over kijkt en haar ogen stralen zegt ze: "Rossum is voor mij altijd oud en vertrouwd."

De 12-jarige zusjes Lisa en Nova luisteren rustig naar oma. Ik ben ook benieuwd wat zij van Rossum vinden, de plaats waar oma over vertelt en hun tante nu gaat wonen. "Het is wel mooi", zegt Lisa, waarop Nova aanvult: "Het is hier zo groen en ik zie zoveel mooie huizen!" Oma moet lachen en zegt: "Ja, aan die vele mooie huizen vergaap ik me hier nog steeds!" De meiden vertellen dat ze deze week nog veel met hun opa en oma op pad zijn, want hun ouders moeten nog werken. Maar van het weekend gaan ze op vakantie naar Rhodos in Griekenland. Gisteren hebben ze hun opa en oma getrakteerd en zijn ze wezen lunchen in hun eigen stad bij La Bella Vita. "Ja", zegt opa, "ook hier is het La Bella Vita!" Ze lachen allemaal. "Ik ben Italiaans", legt opa Mario uit.

Het ruikt hier zo lekker
Vandaag gaan ze hier in Rossum lunchen. Ik ben benieuwd of de tweelingzussen al weten wat ze willen gaan eten. "Ik denk tosti ofzo", zegt Nova. Waarop opa Mario vraagt: "Geen spaghetti of pizza?" Hij vertelt dat hij nog steeds graag Italiaans kookt. Ik kijk de meiden aan en vraag: "Wat is het lekkerste dat opa kookt?" Waarop Lisa direct antwoord: "Vooral de pizza van opa is heel lekker!"

We kijken met elkaar nog even over de rivier en turen naar het punt in de verte waar het kanaal op de Waal stroomt. De tweeling volgt een vrouw die haar honden uit gaat laten in de uiterwaarden langs de Waal. In de stilte is het ineens de stem van één van de meiden die zegt: "Weet je wat me zo opviel toen we hier uit de auto stapte? Het ruikt hier zo lekker!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden