Ruim 160 kinderen timmerden en knutselden mee aan de Vakantie Bijbel Week. De week werd dit jaar voor de dertigste keer georganiseerd.
Ruim 160 kinderen timmerden en knutselden mee aan de Vakantie Bijbel Week. De week werd dit jaar voor de dertigste keer georganiseerd.

Vakantie Bijbel Week: 'Een week feest!'

Het is op veel plaatsen in de regio in de laatste week van de zomervakantie kindervakantieweek. We namen afgelopen week een kijkje bij de jubileum-editie in Brakel waar dit voor de dertigste keer werd georganiseerd.

door Marielle Pelle

Brakel - Op het Marktplein is het een drukte van belang met ruim 160 timmerende en knutselende kinderen. Ze bezoeken de Vakantie Bijbel Week, die georganiseerd wordt vanuit de plaatselijke Hervormde kerk. Van pallets, planken en houtplaten worden schitterende hutten gebouwd, met veelal een glijbaan als nooduitgang.

Een week feest
Voor de hut van groep zes zitten twee jongens. Terwijl Maarten de Bruijn de planken vasthoudt, slaat Lieuwe van Binnendijk de spijkers erin. Ze zijn een bankje aan het maken. Lieuwe vertelt dat ze met elkaar als groep zes een 'punt-villa' hebben gemaakt. En met brede gebaren onthult hij de details van de villa en de bijbehorende garage. De 9-jarige vertelt dat hij alle jaren naar de vakantie bijbelweek is geweest. Zijn vriend Maarten is in mei pas in het dorp komen wonen en is er dus voor het eerst. Maarten vertelt me dat hij het bouwen erg leuk vindt, maar ook om na de vakantie al zijn klasgenoten weer te zien.

Tussen alle hamerende kinderen ontmoet ik Hanneke van de Mooren, lid van de stuurgroep. Ze staat met stralende ogen om zich heen te kijken en zegt: "Hier kan ik nou echt van genieten! Al die kinderen die je bezig ziet, samen met ouders." Ze wordt even stil en vat het dan samen en zegt: "Het is eigenlijk één week feest!"

Bij de knutseltent ontmoet ik Corine Duijzer, voorzitter van deze vakantieweek. Ze kan zich nog goed de eerste editie van 30 jaar geleden herinneren die ze als kind van 9 jaar bezocht. Het was in 1989 toen de eerste bijbelweek gehouden werd, tijdens de herfstvakantie in de schuur bij aannemersbedrijf Van der Ven. "Ik vond het zo spannend", zegt ze. "We gingen liedjes zingen en honderd keer achter elkaar zongen we het themalied." De jaren daarna werd het gehouden bij fruitteeltbedrijf Vervoorn en in latere jaren kwamen er tenten bij het kerkelijk centrum. Ze herinnert zich vooral het pannenkoeken eten op donderdag. "Half Brakel stond de hele ochtend pannenkoeken te bakken", vertelt ze lachend. "Nu hebben we op donderdag een gezamenlijk maaltijd, ook een feestje!"

Ze mag nu zelf meewerken om kinderen een onvergetelijke week te geven. "We willen de kinderen een leuke week geven, waarin we het evangelie willen delen. Het hele dorp is welkom. Iedereen moet zich thuis voelen!"

Bij de hutten staat Marien van der Klooster. Hij bezoekt zijn 5-jarige dochter de vakantieweek, maar ook hij herinnert zich de vakantieweek uit zijn kinderjaren. Terwijl hij met zijn driejarige zoon op zijn arm staat, mijmert hij: "Knutselen, vossenjacht, het was fantastisch!" Van der Klooster is ook jeugdouderling en vanuit deze rol kijkt hij dankbaar naar deze week. "Het is heel mooi dat we deze week vanuit de kerk mogen organiseren en dat iedereen vanuit het dorp zich welkom voelt. Zo is deze week ook bedoeld, want er zijn geen grenzen en muren." Hij vertelt dat ze vanavond met de tieners een spel gaan spelen. Ineens beginnen zijn ogen weer te glimmen en hij zegt: "Dit was in mijn tienerjaren ook, de kampvuuravonden aan de Waal."

Als alle kinderen naar huis gaan, ontmoet ik de 8-jarige Rens van de Linden. Terwijl hij vrolijk hartjes tekent op zijn hut, vertelt hij me dat hij de verhalen zo mooi vindt. Hij vertelt me dat het thema dit jaar 'Schatrijk' is. Vanochtend vertelde een juf een gelijkenis over een vrouw die bleef zoeken naar een muntje. Ik vraag hem of hij weet wat dit verhaal betekent. Hij stopt met tekenen, kijkt me indringend aan en zegt: "Ja, dat God ook altijd naar ons blijft zoeken, want wij zijn zijn schatten!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden