De Wastobbe is geveild. Dick Brandwijk neemt de hamer van Peter Rehwinkel over. Leden van Stichting Kunstmin zorgen dat alles reilt en zeilt.
De Wastobbe is geveild. Dick Brandwijk neemt de hamer van Peter Rehwinkel over. Leden van Stichting Kunstmin zorgen dat alles reilt en zeilt.

'Stevig bieden' op kunst uit de kelder

Zo'n vijftig potentiële bieders nemen zaterdag 17 augustus plaats in de banken van het veilinggebouw aan de Stationsweg in Zaltbommel. Waar normaal gesproken groente en fruit van eigenaar wisselen, kan nu geboden worden op een tachtigtal kunstwerken. Deze zijn afkomstig uit kelders en kasten van de gemeentehuizen in Zaltbommel en Maasdriel. De opbrengst van de veiling 'Kunst uit de Kelder', onderdeel van Cultuurfestival Bommelerwaard, gaat naar Samenloop voor Hoop Bommelerwaard 2020.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Is het zijn laatste publieke optreden als burgemeester van Zaltbommel? Misschien wel. In ieder geval is scheidend burgemeester Peter van Rehwinkel in zijn sas als tijdelijke veilingmeester. Ruim tachtig kunstwerken uit de kelder van de Bommelerwaardse gemeentehuizen vinden deze middag hun weg naar een nieuwe eigenaar. Voorafgaand aan de veiling kunnen geïnteresseerden de te veilen collectie bekijken. Nieuwsgierig worden de stukken, die tot dan toe in de kelders verborgen bleven, bekeken. Bezoekers hopen op iets leuks te stuiten en tijdens de veiling hun slag te slaan.

Rehwinkel mag de eerste kavel onder de hamer nemen. "Niet lullig doen, maar stevig bieden", zo adviseert hij de aanwezigen. Voor 85 euro veilt hij het olieverfschilderij 'Wastobbe' van H. Breed. Daarna neemt de Zaltbommelse ondernemer en voormalig marktkoopman Dick Brandwijk de hamer over. In vlot tempo brengt hij de overige stukken aan de man en – tot grote hilariteit van de aanwezigen – aan zijn eigen vrouw.

Uit de krochten van de gemeentehuizen zijn een paar aardige kunstwerken tevoorschijn gekomen. Ook de drie door Jo van Liempt ingebrachte stukken van de Zaltbommelse kunstenaar Hans Heijman kunnen rekenen op belangstelling. Prinses Beatrix zou ooit een werk van Heijman hebben aangeschaft in een Amsterdamse galerie. Toch drijft deze wetenschap de prijs van zijn werken tijdens de veiling niet op. Een stuk uit 1993 levert 70 euro op. De andere twee gaan voor slechts 45 euro per stuk weg. Dat is nauwelijks meer dan de 40 euro die voor een kinderlijke weergave van genoemde prinses - gemaakt door Corina de Groot - wordt geboden. De zeefdruk van Huis ten Bosch, gemaakt door Sees Vlag en 'Warme sneeuw' van Arjen Bakermans brengen deze veilingmiddag nog het meeste op.

Voor reproducties van onder andere Kandinsky en Monet is weinig belangstelling. Zelfs de lijsten waarin ze worden aangeboden, lijken de moeite van een bod niet waard. Toch gaat deze middag alles van de hand. Ook werken in twijfelachtige staat – "leuk voor in de schuur" – vinden dankzij de overredingskracht van Brandwijk en het gekozen goede doel een koper, al is het soms maar voor een euro.

Uiteindelijk levert de middag 2.235 euro op voor Samenloop voor Hoop Bommelerwaard. De veiling is voor herhaling vatbaar, vindt de organisatie. De gemeentelijke kelders en kasten zijn nog lang niet leeg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden