Ze gaan met plezier en passie 'voor het geld': Henk, Johan, Boudewijn, Nico, Bram, Jenice, Jaap, Henk, Wim, Gerard, Johan, Peter en Bertine.
Ze gaan met plezier en passie 'voor het geld': Henk, Johan, Boudewijn, Nico, Bram, Jenice, Jaap, Henk, Wim, Gerard, Johan, Peter en Bertine. (Foto: Gijs van Tuijl)

Kilometers vreten voor JOOP

Na weken van pittige temperaturen is het een lekkere koele avond om te trainen. De mannen van Stichting In de slag van 150 zijn in de skeelers gestapt om kilometers te maken. Dat moet, om over twee weken die 300 kilometer van het Duitse Wardenburg naar Gameren af te kunnen leggen.

door Jetty Duister

Gameren - Samen met verzorgers en begeleiders op de fiets, vertrekken op 28 augustus de acht skeelermannen en één vrouw, Bertine van Brakel. Gepakt en gezakt: "Een checklist? Nee, die hebben we niet, eigenlijk is het al een beetje automatisme geworden. Het belangrijkst zijn reservemateriaal en de verzorging", vertellen debutant Gerard Dekkers uit Ammerzoden en Johan van Teeffelen uit Leerdam, die alle edities mee heeft gedaan. De uren lekker bewegen en de gezellige groep vinden zij belangrijk. Gastheer Wim van Wijnen en de Hedelse Henk Hofmans bevestigen dat maar al te graag.

Bikkelen voor de keuken
De lange afstanden aanvliegen is een pittige uitdaging. De koppeling aan het goede doel is net die extra motivatie. De skeelertocht moet geld in het laatje van JOOP brengen. Van Wijnen leest het programma voor: "De eerste dag leggen we ruim 100 kilometer af, dan gaan we naar Apeldoorn en tenslotte naar Gameren. We zitten in hotels. Een lekker bed, nachtrust en fiks ontbijt is belangrijk. Goed eten en drinken is echt nodig om het vol te kunnen houden." Voor onderweg staan bananen en peperkoek op het menu. Marcel Baijense, voorzitter van de Dorpsraad Gameren, schuift aan om uit te leggen waar JOOP voor staat en wat de wensen zijn. "De dorpsraad heeft op verzoek van de gemeente Zaltbommel een gebiedsplan opgesteld. Bewoners hebben bij een inloopavond aangegeven behoefte te hebben aan een laagdrempelige ontmoetingsplaats. Het oude Youth for Christ gebouw in Gameren kwam voor de dorpsraad beschikbaar. De gemeente Zaltbommel blijft eigenaar, maar wij kunnen er over de locatie beschikken. De Jongeren Ouderen OntmoetingsPlaats is in april geopend." Een aantal dorpsraadmensen en vrijwilligers trekken nu nog de kar. Hoe de definitieve structuur van Team Joop wordt, komt later. Wat zijn de doelen? "Wij willen activiteiten organiseren voor jong en oud om de sociale cohesie te vergroten. Je kunt denken aan spelmiddagen, darten, gamen, creatieve bezigheden en vooral gezellig samenzijn." Eigenlijk wil men dat de ideeën uit de gemeenschap zelf komen. Dat zal de diversiteit bevorderen. De creatieve maandagavond en de donderdagse inloopochtend met koffie en gebak voor ouderen zijn al een succes. Ook financieel wil men het laagdrempelig houden. Jongeren tussen 12 en 16 lijken extra focus te verdienen. "Met veel vrijwilligers is het gebouw al flink aangepakt. Voor de keuken was geen geld. Het is geweldig dat de mensen van stichting In de Slag van 150 onze vraag om te rijden voor JOOP positief hebben beantwoord. Eén van de keukenplannen is het organiseren van kookworkshops. Ook om tijdens samenkomsten te kunnen voorzien in een hapje en niet alcoholische drankjes is het handig."

Geldstromen
Het is ingewikkeld maar Van Wijnen probeert het duidelijk uit te leggen: "De materialen, reis- en verblijfkosten betalen we allemaal zelf. De teamkleding en pakken worden gesponsord. Vervolgens kopen we onze eigen outfit. Dat geld gaat naar onze stichting. Op de pakken staan sponsorlogo's en de ondernemers betalen daarvoor. Hoe meer sponsoren, hoe meer cash in de stichtingskas. Direct na onze finish is er een veiling. Mooie spullen zijn nog welkom bij de dorpsraad. Zij verkopen die dag ook lekkere dingen. Alle acties samen, brengen geld in het laatje. Wij van stichting In de Slag van 150 verdubbelen die opbrengst!" Baijense hoopt dat Gelderland voor het ingediende 'keukenplan' een leefbaarheidsbudget beschikbaar stelt. De toekenning werkt in de vorm van een cofinanciering. Er moet dan wel minimaal 5.000 euro binnenkomen en dáár komt deze actie in samenwerking met de inlineskaters om de hoek kijken. Als er meer geld binnenkomt zijn er zeker nog wensen voor andere dingen: "De buitenboel moet nog gedaan worden en een jeu de boules baan is ook al genoemd. Net als een beamer en Playstations."

Naamsbekendheid
Het programma is rond. Alles staat op een mooi affiche. Vanaf 13.00 uur beginnen de activiteiten. Een uurtje later zijn de laatste helse kilometers van de skeelerploeg via livestream, op route verzorgd door Peter van de Werken, te volgen. Om 16.00 uur wordt de finish verwacht. Na maanden kilometers gemaakt te hebben, moet alles in drie dagen op z'n plek vallen. "De laatste 20 kilometers van iedere etappe zijn echt niet leuk. Ze gaan in je hoofd zitten. Een strakke voorbereiding, weinig tegenslagen en goed weer helpen, maar soms heb je dingen niet in de hand. Dan is het de onderlinge sfeer en saamhorigheid waarmee we elkaar over de eindstreep trekken." En met de mooie herinneringen aan de naamgever van de stichting, Gijs van Wijnen, gaat dat zeker lukken. Gebiedscoördinator Jos Meerssman is namens de gemeente aanwezig bij de finale. Voorspellingen doen ze niet, maar uiteraard hoopt men op veel belangstellenden en donateurs. Volgend jaar weer een skeelertocht Wim en voor welk doel dan? "Wij willen wel, want het op niveau trainen en naar een doel toewerken spreekt ons allemaal aan. Het goede doel? Ja, daar gaan wij niet zelf achteraan. Iedereen in Gameren met een prachtig idee kan dat bij ons aanmelden. Als stichting kijken we dan naar de plannen en de haalbaarheid, want die moeten wel binnen onze visie passen. Met iedere tocht hopen we onze naamsbekendheid te vergroten."

indeslagvan150.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden