Het 1205-jarig bestaan van Aalst werd afgelopen weekend goed gevierd tijdens De Dag van Aalst.
Het 1205-jarig bestaan van Aalst werd afgelopen weekend goed gevierd tijdens De Dag van Aalst. (Foto: Marielle Pelle)

Aalst viert een warm dorpsfeest met groots dorpsontbijt

In 2014 vierde Aalst een bijzonder dorpsjubileum met 1200 jaar Aalst. "Succesnummers moet je herhalen", zegt bakker van Horssen. Daarom vierde Aalst afgelopen weekend met De Dag van Aalst 1205-jarig jubileum.

door Marielle Pelle

Aalst - Op de vroege zaterdagochtend staat er al een rij met mensen in de E.P. van Ooijenstraat. Ze wachten totdat ze aan tafel mogen bij het dorpsontbijt. Het ontbijt is de aftrap van De dag van Aalst, waarmee het dorp hun 1205-jarig dorpsjubileum viert. Bakker van Horssen kijkt met een stralend gezicht naar de lange gedekte ontbijttafels die klaar staan midden in het dorp. Terwijl hij in de gaten houdt of er voldoende brood is, vertelt hij dat er bijna 400 dorpsgenoten aan tafel schuiven. Bij het jubileum vijf jaar geleden, was het ontbijt een succes. "En succesnummers moet je herhalen!", zegt hij, terwijl hij zijn klanten groet.

Aan een ontbijttafel ontmoet ik familie De Keijzer. De dochters Daniëlle en Naomi kunnen zich het ontbijt van vijf jaar geleden niet herinneren, maar dit ontbijt vinden ze gezellig. "We laten ons vandaag verrassen wat de dag van Aalst brengt", zegt vader De Keijzer. "Dit ontbijt is al gezellig, vooral het bijkletsen met iedereen", aldus moeder. 'Ja' knikt vader, waarop hij aanvult: "Dit leeft wel echt in het dorp!" Terwijl ze hun brood smeren en rond kijken zeggen ze: "Het vakantiegevoel komt gewoon weer even terug. Lekker buiten eten en genieten met elkaar!"

Aan een andere tafel ontmoet ik de familie Van Driel en familie Keijnemans. Meneer van Driel is al goed wakker en maakt de grappen aan tafel, waar eenieder ook van smult. Meneer Keijnemans zegt: "Het was heerlijk, en nog mooi weer ook", waarop meneer van Driel aanvult: "Over vijf jaar ontbijten we hier weer hoor!" Mevrouw Keijnemans vertelt dat het vooral gezellig is onder elkaar. "We maken een praatje en dat onder het genot van een lekker broodje."

Om 11.00 uur start de feestmarkt en langs de markt staan ook allerlei historische voertuigen opgesteld. Door de warmte zijn er helaas niet veel bezoekers, maar dat mag de pret niet drukken. Bij de schoenenkraam worden sportschoenen gepast. Meneer denkt dat deze wel naar zijn smaak zijn, maar zijn vrouw twijfelt, waarop de marktkoopman zegt: "Het is maar één keer in de vijf jaar feest in Aalst, dus een goede reden voor nieuwe schoenen!" De deal wordt gesloten en gegroet, tot over vijf jaar, want dan viert Aalst weer feest!

Meer berichten