Ninte Bogers en Floor Dijkhof staan met hun eigen kraam midden in Brakel. Deze week staan ze er weer!
Ninte Bogers en Floor Dijkhof staan met hun eigen kraam midden in Brakel. Deze week staan ze er weer! (Foto: Marielle Pelle)

In je eigen marktkraam leren rekenen is veel leuker

Op het drukke kruispunt midden in Brakel stonden vrijdag twee jonge ondernemende meiden, die met hun eigen marktkraam hun eigen winkeltje zijn begonnen.

Brakel - Met mooie letters staat het op de kraam: 'Welkom bij Ninte's pompoenenkraam'. Vol trots staat de 8-jarige Ninte Bogers met haar geldtasje om haar schouders en vertelt over haar pompoenen die ze samen met opa en oma heeft gekweekt. Ze vertelt dat ze thuis bij de boerderij in de tuin planten heeft staan, maar ook bij opa en oma in Oosteind. De hele zomer heeft ze er zelf zorg voor gedragen en ze elke dag keurig water gegeven.

Nu zijn de pompoenen groot genoeg om te verkopen. "Vorig jaar had ik ook al pompoenen. Toen had ik een bord bij onze boerderij aan de straat gezet, maar omdat we midden in de polder wonen komt daar weinig verkeer." Nu heeft ze aan de fietsenmaker in het dorp gevraagd of ze daar op vrijdagmiddag mag staan met haar eigen marktkraam.

Trots laat ze me alle producten zien, pompoenen in alle maten en kleuren en tomaten, ook uit haar eigen groentetuin. "Ik had ook nog komkommers uit mijn eigen groentetuin, maar die zijn al uitverkocht!" Daarnaast heeft ze nog uien die ze zelf heeft ingekocht bij een andere boer.

Het geld wat ze er mee verdiend doet ze in haar spaarpot zegt ze. Al heeft ze haar ouders beloofd dat ze van het verdiende geld straks op wintersport het eerste rondje zal betalen. "Dan neem ik zelf een cola," zegt ze met stralende ogen.

Ook haar vriendin Floor Dijkhof wilde zo wel geld verdienen. In de marktwagen met kaas van haar moeder kocht Floor verse eieren en ze verkoopt ze deze middag op de kraam naast de pompoenen van Ninte. "Ik ben hier volgende week weer, hoor", vertelt Ninte, "want ik heb nog een hele grote oogst met pompoenen!"

Ondertussen verkoopt ze een paar pompoenen, telt de bedragen op en keurig telt ze het wisselgeld terug. De twee vriendinnen zijn net gestart in groep 5, maar hier leren rekenen en handelen is veel leuker dan op school.

Meer berichten