Aart en Helma de Keizer zijn afgelopen week 50 jaar getrouwd. Na het feest gaan ze op huwelijksreis!
Aart en Helma de Keizer zijn afgelopen week 50 jaar getrouwd. Na het feest gaan ze op huwelijksreis!

'Ik wil die vijftig jaar nog wel een keertje overdoen'

Donderdag 22 augustus was het een schitterende zomerdag. "Maar in 1969 was het onstuimig, het regende, ik moest ze vasthouden, anders waaide ze van de trap bij het stadhuis", vertelt Aart. Ik ontmoet het gouden huwelijkspaar Aart en Helma de Keizer.

Zaltbommel - "Ik wil die vijftig jaar nog wel een keertje over doen", zegt Aart. Hij vertelt dat ze al jong verkering kregen, Helma was 13 en zelf was hij 16 jaar.

Met glinstering in de ogen vertellen ze over de kermis in de Kindertuin van Zaltbommel. Aart zegt: "Ik dacht, die ga ik proberen om de mijne te krijgen." Waarop hij lachend vervolgt: "Ik heb ze mee uitgevraagd en ze is nooit meer weg gegaan." Zijn vrouw Helma kijkt hem aan en zegt: "Ja, het was liefde op het eerste gezicht!"

Helma vertelt dat ze trouwde op haar 18e en op haar 19e werd ze moeder van haar eerste zoon, daarna ontvingen ze nog twee dochters. Inmiddels zijn ze grootouders van zes kleinkinderen. Aart vertelt dat ze na hun trouwen gingen wonen bij Verhoeks, boven het café, later verhuisde ze naar Waardenburg. "Maar daar kon ik niet aarden", zegt Helma. "We zijn snel weer terug gekomen naar Zaltbommel."

Aart werkte in de bouw, maar op zijn 27e werd hij al arbeidsongeschikt door rugklachten. "Als jong gezin was het soms echt beknibbelen", aldus Helma, "maar ik zou het zo weer overdoen!" Helma vertelt dat ze nooit ruzie hebben, dan begint ze te lachen en zegt: "Nou één keer. Toen was ik zo boos en heb gezegd: "Zoeken jullie het allemaal maar uit!", en ben op mijn fiets weg gegaan en in een weiland tussen de koeien gaan zitten. Ondertussen waren mijn dochters me aan het zoeken en toen ik afgekoeld was, ben ik ook maar weer naar huis gegaan, hoor."

Donderdag vieren ze een klein feestje en ontvangen ze ook bezoek van burgemeester Rehwinkel. "Daarna gaan we op huwelijksreis", vertellen ze met stralende ogen.

Terwijl de twee elkaar aankijken, vertelt Helma me nog dat ze Aart elke dag ontbijt op bed brengt, met een kopje koffie. Misschien wel het geheim van dit gouden huwelijksjubileum.

Meer berichten