Florentine werkt hard aan fysieke kracht en technisch vermogen. Naast haar studie ligt de focus op de bal!
Florentine werkt hard aan fysieke kracht en technisch vermogen. Naast haar studie ligt de focus op de bal! (Foto: Marleen Fouchier )

Florentine beklimt de ranglijsten

Samen met haar familie is Florentine terug van een heerlijke vakantie. Super gezellig, zeker omdat zus Gabriëlle, die in Amerika studeert en tennist, er bij kon zijn. Het talent uit Ammerzoden heeft in het zonnige Italië overigens wel gewoon getraind en gespard met haar zus. Dat geeft een beetje de gedrevenheid aan van de kersverse Nederlands Kampioen in het meisjesdubbel met Sarah van Emst uit Zwolle. Maar Dekkers wil meer! En het seizoen is goed begonnen!

door Jetty Duister

Ammerzoden - Florentine won samen met haar Griekse dubbelpartner Martha Makantasi de dubbeltitel het ITF Grade 5 toernooi in Limassol. Het was haar eerste ITF titel! In de singles haalde Dekkers de halve finales. Vanaf september begint het gewone leven weer voor de studente van het Rodenborch College in Rosmalen. "Ik zit in 5 vwo en komend schooljaar is echt een kennisjaar. Tot nog toe heb ik alle klassen prima doorlopen. De combinatie met het tennissen lukt goed. Dat komt vooral omdat Rodenborch een LOOT school is. Dat betekent dat ik vrijstelling van lessen krijg als ik wedstrijden of trainingen heb. Ook toetsen mag ik eerder doen of inhalen. Op een normale school kan dat niet." Je kunt niet zomaar LOOT-leerling worden. Voor tennissporter Dekkers hield het in dat ze bij de top 20 van Nederland moest staan.

Florentine weet niet beter dan dat de sport deel uit maakt van het gezinsleven. "Mijn zus tenniste bij Tennisvereniging Ammerzoden. Als zij ging trainen ging ik mee, ik was pas vijf jaar toen ik het net zo leuk vond als zij. Ik ben nog steeds lid van TVA, waar ik begon bij Tom Kreemers. Inmiddels train ik elders. Ik kom jammer genoeg niet zo vaak meer bij de thuisclub; een te volle agenda." Binnenkort beginnen de reguliere trainingen weer én er staat een druk speelschema op het programma. Hoe verloopt een gemiddelde sportweek? "Maandag en donderdag zijn de langste schooldagen, woensdag iets korter. Op die dag en maandagavond word ik getraind door Jeroen Bok bij Bastion Baselaar in Den Bosch. Op dinsdag en vrijdag ben ik de hele dag in België op de Kim Clijsters Academie met Rick Vleeshouwers van 09.00 tot 17.00 uur. Ik heb daar naast privé- ook groepstrainingen." Niet alleen in tennistechnieken, maar ook fysiek en conditioneel wordt Dekkers daar uitgedaagd. Dichtbij huis doet ze dat bij Top Fit, onder leiding van Raymond van der Steen. "De KNLTB bondstrainingen lopen hier nog tussendoor. Vorig jaar kreeg ik les van Paul Haarhuis. Wie dat het komend seizoen op het nationaal tenniscentrum in Amstelveen gaat doen, is nog niet bekend." Een volle agenda dus voor Dekkers en dan hebben we het nog niet gehad over de nationale en internationale toernooien die ze gaat spelen!

Vorig jaar werd enkelspeelster Dekkers Nederlands kampioen in- en outdoor. Dit jaar speelt zij als eerstejaars in de categorie tot en met 16-jarigen. Bij het NJK in Hilversum resulteerde dat toch al in de titel, de beker en de bloemen in het meisjesdubbelspel én de kwartfinale in haar uppie. "De punten die ik verdien zijn belangrijk voor de verschillende ranglijsten, ze bepalen mede aan welke toernooien ik mee kan doen. Op de nationale dames ranglijst sta ik nummer 71. Kiki Bertens is de nummer één, maar na mij komen er nog honderden. Dit jaar won ik, naast de NK-titel, het Nationaal Ranglijst Toernooi in Den Bosch en Den Haag. In Estland speelde ik de ITF-finale in het dubbelspel en de halve finale in het enkelspel en in Den Haag stond ik in de ITF-finale voor meisjes tot en met 18 jaar." Door die uitstekende resultaten maakt Dekkers wederom deel uit van de Nationale Jeugdselectie en dat is uitzonderlijk. Met stip is ze gestegen naar plaats 670 van de internationale ranglijst tot en met 18 jaar. Binnen haar leeftijdscategorie bezet Dekkers de hoogste positie van alle Nederlandse meiden.

Complete speelster
Dit jaar heeft Florentine hard gewerkt aan haar fysieke kracht. "Daardoor is mijn spel verbeterd. Ik ben een aanvallende tennisser. Dat brengt risico's met zich mee. Maar ik speel nu vaster en ook mijn service gaat harder. Dat maakt retourneren voor de tegenstander lastiger. Mijn voorbeelden? Serena Williams; vanwege haar vechtersmentaliteit. En Kiki Bertens die mentaal zo groeide. Kijk hoe hoog zij nu op de ranglijst staat. Bertens speelt technisch handig en, net als ik graag doe, aanvallend. Mijn actiepunt van nu wordt sterker worden in de hoeken." Dekkers wil graag een complete speelster worden en als ze een beetje van Williams en een beetje van Bertens heeft, moet dat lukken. Naast haar eigen inzet en die van haar trainers, kan ze niet zonder ondersteuning van haar familie, vriendinnen (die weten hoe het werkt) en sponsors. "Tennis is een dure sport als je net als ik zoveel moet reizen. Ik heb het geluk dat mijn ouders bij kunnen dragen. Mijn sponsor Prince zorgt voor rackets en tassen, Lotto voor de kleding en ik heb een persoonlijke sponsor Kraay Schilders uit Hedel." Trainings-, reis- en verblijfkosten en inschrijfgelden hakken er in. Net als bij andere sporters zijn sponsors altijd welkom. Wensen? "Een fulltime privétrainer."

Outfit met uitstraling
We zien het op tv; het oog wil ook wat. Is dat belangrijk? "Je kleding moet altijd goed zitten. Ik voel me in mijn Lotto-kleding lekker. Hun stoere en vrouwelijke lijn past bij mij qua uitstraling." Met het zelfvertrouwen zit het goed. "Een mentalcoach is nu niet nodig; misschien later." Wat zijn Florentines toekomstbeelden in de tenniswereld? "Niet geblesseerd raken en als alles heel goed gaat Grand Slams spelen en eretitels winnen. Ik zou het vet vinden om voor mijn land uit te komen met Team NL in de Fed Cup én op de Olympische Spelen. Plan B? Jeetje, geen idee. Ik ben gefocust op tennis. Een andere sport heb ik niet serieus overwogen. Ik kijk af en toe naar de Formule 1 met Max. Maar dat is het wel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden