Het poëzie-ontbijt tijdens BoelevaArt in Hedel. in de middag werd het ballonfestival helaas afgelast vanwege het slechte weer.
Het poëzie-ontbijt tijdens BoelevaArt in Hedel. in de middag werd het ballonfestival helaas afgelast vanwege het slechte weer. (Foto: Marielle Pelle)

Cultuur proeven midden in de polder

BoelevaArt zette zaterdag met een bijzonder en uniek festival een schitterende evenement neer. Ook BoelevaArt is onderdeel van het maandenlange cultuurfestival van de Bommelerwaard. Met straattheater, foodtrucks, kunst, proeverijen een poëzie-ontbijt en veel muziek een veelzijdig event wat kunst en cultuur dichtbij bracht voor jong en oud.

door Marielle Pelle

Hedel - Zaterdagochtend, als de nevel vanuit het ochtendgloren optrekt uit de weilanden, en de zon haar warme stralen al laat voelen, staat er in Hedel in het weidse land aan de Achterdijk al een rijk gedekte tafel, midden in het grasland. Het plaatje alleen al roept een bijzonder gevoel van poëzie op.

Zo'n vijftig gasten schoven zaterdagochtend aan de mooi gedekte tafel bij het poëzie-ontbijt, wat de start was van het schitterende en zonnige festival BoelevaArt.

Vergelijking
Boer Bert van Zeelst heet de gasten van harte welkom en neemt ze mee in zijn leven als boer, naar de plaats waar hij dagelijks het trotst op is.

Hij maakt de vergelijking met het ballonfestival wat vanavond de grote afsluiting is van het festival en zegt: "Ballonen gaan vanavond de lucht in, maar het ontbijt van vanochtend komt niet uit de lucht vallen. Hier is in veel ambachten van zowel de boer als de bakker veel aan vooraf gegaan."

Buiten is poëzie nog mooier
BoelevaArt is een onderdeel van het maandenlange cultuurfestival van de Bommelerwaard, Van Zeelst geeft hierover zelf uitleg en zegt: "Als je mij vraagt wat ik als boer kunst vindt, dan zeg ik: Ik vind het een kunst om elke dag weer ervoor te zorgen dat er voedsel bij de mensen op tafel komt!" Daarmee geeft hij een stevig statement als boer. Dat een boer een veelzijdig kunstenaar is, laat hij horen als hij zijn toespraak afsluit met een origineel zelf geschreven gedicht, wat de naam 'Ochtendgloren' draagt en daarmee op passende wijze het leven van een boer in poëzie neerzet. Dit tot vermaak van de vele gasten die genieten van een rijkelijk en gezond ontbijt.

Het ontbijt wordt verder gevuld met poëzie van de Bommelse dichter Thom Ummels, die vanuit eigen werk vele mooie werken voordraagt. Ummels geniet zichtbaar en zegt; 'Buiten is poëzie nog mooier!'

Kunst is niet oubollig
Aan de rand van het perceel ontmoet ik Bert van Zeelst die glunderend het tafereel gadeslaat. "Ik vind het heel bijzonder", zegt hij. "Ik wil laten zien dat kunst niet oubollig is. Het heeft juist heel veel verbinding en daarom hoop ik dat ook vanavond de jeugd en gezinnen de weg naar het festival weten te vinden." We praten verder over de unieke rol als boeren en bakker, die met z'n drieën de kracht zijn achter dit festival en hiermee kunst en cultuur laagdrempelig neerzetten. Terwijl hij snel hand en spandiensten verricht, zegt hij met stralende ogen: "Ik vind het zo mooi om dit uit te mogen dragen."

In de middag is er een streekmarkt, met foodtrucks, straattheater en veel muziek. Op het veld is het een drukte van belang, veel gasten vanuit de gehele regio weten deze zaterdag de weg naar Hedel te vinden.

Ballonfestival afgelast
Om 18.00 uur, als de band speelt die de vrolijke noot van het festival is, neemt Van Zeelst zelf de microfoon in handen. Hij moet bekend maken dat door de verwachte weersomstandigheden het ballonfestival niet door kan gaan. De teleurstelling staat op het gezicht van Van Zeelst en zijn twee rechterhanden, de creatieve denkbrein van Anita Vierbergen en Monique Schalk. Maandenlang is alles uitgewerkt en nu laten de weersverwachting alles overwaaien. Van Zeelst zegt het meerdere malen: "Nogmaals sorry, het is niet anders..."

Even is de teleurstelling het gesprek van de dag, maar al snel schuiven de ruim 1.500 bezoekers weer langs de foodtrucks en de streekmarkt, langs het boerderij-ijs, de verse aardbeien, sieraden, bloemen en de echte Hedelse kaas. Want, zo zegt de kaasboer: "Ook kaas is cultuur!"

Meer berichten