Een mooie opsteker; 1e dame tijdens de 1/8 triatlon in Zaltbommel in een tijd van 1.04.11 uur. Foto van de winnares en haar grootste fans: Ad Kraker
Een mooie opsteker; 1e dame tijdens de 1/8 triatlon in Zaltbommel in een tijd van 1.04.11 uur. Foto van de winnares en haar grootste fans: Ad Kraker

Sporten voor energie en mindset

Het is een kwestie van plannen; je privéleven met partner en dochter, een drukke job als fysiotherapeute in het Jeroen Bosch Ziekenhuis én sporter met iets meer dan gemiddelde ambitie zijn. Krista van Soldt (35) doet het en ze heeft er een hele goede reden voor.

door Jetty Duister

Zaltbommel - De afspraak is tijdens de lunch in de kantine van het ziekenhuis. Een prima combinatie van tijd en gelegenheid zo bleek. Met een trainingsprogramma van 10 tot 16 uur in de week moet er goed gekeken worden naar de klok en in de agenda. Wanneer begon de passie voor deze multisport? "Eigenlijk niet direct. Ik ben vroeger begonnen met zwemmen bij ZV Zaltbommel. Als middelbare school leerling verbeterde ik mijn tijden niet meer en toen zakte dat af. Na mijn studie ben ik lid geweest van een atletiekclub in Den Bosch. Met triatlon begon ik later."

Racefiets van pa
De eerste schreden op weg naar het wereldkampioenschap van aanstaande zaterdag werden ruim vijftien jaar geleden gezet. "Ik begon met de recreatieve triatlon in Zaltbommel. Zwemmen en lopen was niet zo'n punt, maar fietsen op die manier had ik nog nooit gedaan. Ik leende de racefiets van mijn vader. Bij de eerste keer ging het al aardig." Krista's enthousiasme voor de sport was geboren. En dat groeide uit tot meer trainen en de ambitie om bepaalde doelen te bereiken. Het lopen werd bijgespijkerd door langere afstanden te doen en de frequentie op te schroeven. De marathons kwamen op de agenda en om toch een beetje tijd over te houden zocht Van Soldt wedstrijden in de buurt uit. "Ik ben lid van TZC Vahalis in Tiel en zie mezelf als amateur, maar wel een fanatieke. Je moet dingen leren. Zo heb ik de meeste moeite met de overgang van fietsen naar lopen. Je gewicht komt dan in één keer weer op je benen te staan. Door veel te trainen krijg je het onder knie. Moe? Natuurlijk voel je dat onderweg. Niet in paniek raken, maar proberen in een flow te komen en dat ritme vast te houden." Als fysio weet Krista uiteraard heel goed welke effecten dat heeft. Die kennis en ervaring is vast een voordeel.

Zwanger sporten? Doen!
"Mijn dochtertje is twee en een half. Tijdens de zwangerschap heb ik met de vrouwen van de club aan de competitie in de eerste divisie meegedaan. Het was een uitdaging maar het is prima gelukt. Of ik daar negatieve reacties op heb gekregen? Ja, sommige mensen vinden daar inderdaad wat van. Maar ik ben absoluut niet over mijn grenzen gegaan. Twee dagen voor de bevalling lag ik nog in het water. Het is juist goed om te blijven bewegen. Ik heb dat gedaan in overleg met de verloskundige. Die fitheid heeft mij geholpen tijdens de zwangerschap." Van Soldt maakt reclame voor bewegen; het is leuk en je wordt er blij van.

Kindertherapeut
"Als fysio kindertherapeut ben ik dagelijks bezig met mensen die moeilijker kunnen bewegen. Kun je dat meer dan is dat een manier van uiten en 'zeggen' wie je bent. Het is knap als je dat lukt. Op een gezonde manier sporten is altijd goed en moe zijn opzoeken is niet erg. Gebruik ik mijn sport in de therapie? In mijn vak kijk ik met een blik naar bewegen met beperkte mogelijkheden. Hoe kun je doelen bereiken. En vooral wat kun je wél is belangrijk." Sporten kan je veel brengen volgens Van Soldt. Ze heeft dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden op verschillende vlakken.

WK kwalificatie onverwacht
Vanaf vandaag moeten alle voorbereidingen leiden naar persoonlijk succes in Frankrijk. "Een jaartje na mijn bevalling deed ik mee aan mijn eerste internationale halve triatlon. Echt fit was ik niet en vond dus dat het beter kon. In Luxemburg ging het een half uur sneller! Ik werd derde. De nummers één en twee hadden zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap. Ik wist niet eens dat het een meetmoment was." Toen de nummer twee afzegde werd Van Soldt de mogelijkheid op een WK 70.3 (halve afstand, full distance wordt in Hawaii gehouden, red.) deelname in de schoot geworpen. De organisatie is in handen van Ironman, die zet deze wedstrijden op, ook voor amateurs. De ITU doet dat voor de 'echte' topsporters en de profs met ambities gericht op de berg Olympus. "Uiteraard ben je dan verrast. Ik rolde erin en ga het gewoon doen. Tiny van Hol, een clubgenote heeft toen een schema opgezet. Martien van Deijzen is mijn zwemcoach. Hem ken ik al bijna 30 jaar." Er moest wat structuur in training komen. De spaarcentjes zijn aangesproken om deze unieke kans mee te maken. Tijd om sponsors te zoeken had de therapeute niet. Onontbeerlijk is de steun van familie en vrienden. "Want eerlijk is eerlijk mijn sociale leven staat een beetje op een laag pitje nu."

Bevoorrecht
De afgelopen dagen stonden in het teken van rust. Het WK is aanstaande zaterdag in Nice. Van Soldt krijgt dan te maken met zwemmen in de zee, bergen, hoogteverschil en warmte. Allemaal omstandigheden die er, misschien met uitzondering van de temperatuur, nog niet ingeslepen zitten bij de atlete uit Zaltbommel. "Mijn doel is om niet laatste te worden. Dat is zo suffig. Ik heb goed getraind, ben fit en blessurevrij en als ik geen materiaalpech krijg, moet een goede tijd neerzetten lukken. De fiets? Die is nu van mezelf, helemaal voor dit event aangepast op souplesse en niet op kracht. Ik ben bevoorrecht dat ik dit mag en kan doen. Vorig jaar kreeg mijn partner een hersenbloeding. Dan lijkt je wereld in te storten. Gelukkig gaat het nu weer beter. Sporten geeft mij positieve energie en een andere mindset als dat nodig is. Echt een tip voor iedereen." Inchecken en dan de focus op de wedstrijd. Haar ouders komen supporten en dochterlief wordt thuis door haar papa vast super in de watten gelegd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden