Burgemeester Peter Rehwinkel voor het schilderij van Kees van der Wal dat hij binnenkort meeneemt naar zijn woning in Amsterdam.
Burgemeester Peter Rehwinkel voor het schilderij van Kees van der Wal dat hij binnenkort meeneemt naar zijn woning in Amsterdam.

Verslingerd geraakt aan Zaltbommel

Bij waarnemende burgemeesters verwacht je wellicht wat terughoudendheid. Zij zijn immers maar tijdelijk in functie. Peter Rehwinkel kende echter geen reserves. Op 24 april 2017 werd hij beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Zaltbommel en hij ging er meteen vol in. Op 17 september neemt hij afscheid. Dat valt hem dan ook best zwaar.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Toen Peter Rehwinkel het waarnemend burgemeesterschap van Zaltbommel kreeg toebedeeld, was hij verguld. Maar hoe zou hij deze tijdelijke benoeming aanpakken? Vrijblijvender dan zijn kroonbenoemde burgemeesterschap in Naarden en Groningen? "Nee, ik besloot me er helemaal in te gooien. Toch had ik niet gedacht dat ik zo verslingerd zou raken aan Zaltbommel."

"Mensen hebben me hier hartelijk ontvangen en hun vertrouwen gegeven." Daarmee doelt hij zowel op de wethouders, de gemeenteraad en zijn Maasdrielse collega Henny van Kooten, als de inwoners en ondernemers in Zaltbommel. "Elke dag weer ervaar ik hoe prettig dat is. Toen ik me laatst realiseerde dat iemand het binnenkort van me zal overnemen, kreeg ik even het gevoel van 'Het is van mij, blijf af'." Hij lacht. "Ik heb me echt helemaal gegeven."

Is die tweeënhalf jaar burgemeesterschap omgevlogen? "Nee. Het is juist een heel intensieve periode geweest. We hebben verkiezingen gehad met de hertelling en formatie. En we hebben stevige stappen gezet, zeker op het gebied van handhaving. Denk maar aan de huisvesting van arbeidsmigranten en drugsdumpingen. Onze begroting was op orde, dus we hadden er ook de financiële middelen voor."

De herstructurering van de tuinbouw en de inrichting van de bedrijventerreinen vroegen om zijn aandacht. Net als enkele incidenten, zoals de problemen in de Schoolstraat in Gameren. "Toch zien inwoners maar een klein deel van wat je doet." Hij heeft veel 50-, 60- en zelfs 65-jarige bruidsparen de hand gedrukt. Van die feestelijke gelegenheden maakte hij gebruik om te horen wat inwoners bezighoudt.

"De Bommelerwaard is een eiland vol natuurschoon, maar ook een kwetsbaar gebied met bruggen, rivieren, de A2, het spoor. De historische stad Zaltbommel en de karakteristieke dorpen eromheen zouden best meer gekend mogen worden. Ik heb er mijn hart aan verloren." Helemaal afscheid nemen doet hij dan ook niet. Hij blijft ambassadeur van de Matthäus Passion Zaltbommel en bestuurslid bij de DVB Foundation. Het schilderij van Kees van de Wal dat nu nog in zijn werkkamer hangt, verhuist binnenkort naar zijn woning in Amsterdam: een cadeautje van echtgenoot Michel Zeegelaar dat hem blijvend zal herinneren aan zijn ambtsperiode in Zaltbommel.

Wat hij na 17 september gaat doen, is nog onbekend. Hoewel een nieuw burgemeesterschap voor de hand ligt. "Eerst deze maar eens helemaal afmaken en goed overdragen aan mijn opvolger Pieter van Maaren. Ik wens hem alle succes. Dat hij het net zo mooi mag hebben, als ik het hier heb gehad."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden