Zaterdagavond 7 september start de derde editie van Sail. Er zijn ruim veertig schepen aangemeld. De schepen verzamelen zich tussen 19.00 en 20.00 uur op de Afgedamde Maas.
Zaterdagavond 7 september start de derde editie van Sail. Er zijn ruim veertig schepen aangemeld. De schepen verzamelen zich tussen 19.00 en 20.00 uur op de Afgedamde Maas.

Ruim veertig verlichte schepen

Zaterdagavond 7 september start de derde editie van de verlichte tocht op de Afgedamde Maas onder de titel Sail 2019. Dit keer hebben ruim veertig verlichte schepen zich aangemeld. De schepen verzamelen zich tussen 19.00 en 20.00 uur op de Afgedamde Maas ter hoogte van het Café de Maasstroom in Nederhemert.

Bommelerwaard - Tijdens de vorming van de vloot wordt het op de dijk toegestroomde publiek en de bemanningen van de schepen toegezongen door het Hemerts Visserskoor. Mocht er onderweg averij optreden, geen nood want de kapiteins van de WSV 't Wrijfhout zijn paraat met hun klassieke sleepboten en ook Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch vaart mee.

Start
De start van Sail 2019 vindt om ongeveer 20.15 uur plaats ter hoogte van de Korenmolen in Nederhemert. De vloot vertrekt na een laatste zeemanslied van het Hèmerts Visserskoor en het startschot afgevuurd door burgemeester Rehwinkel.

De verlichte vloot stoomt dan, aangevoerd door de historische sleepboten van de WSV 't Wrijfhout, richting Wijk en Aalburg/WZV Trident waar boerenkapel De Ertenpikkers zijn opwachting maakt.

Drijvend mini-concert
Ter hoogte van de Veerdam in Aalst zal rond 21.00 uur vaart worden terug genomen zodat het publiek en de schippers van de vloot kunnen genieten van het drijvende mini-concert dat ten gehore wordt gebracht door de fanfare Prins Hendrik gezeten op de veerpont van Riveer in Aalst. Tegelijkertijd kan men het verlichte schouwspel op de Maas te bewonderen.

360 graden wending
De tocht wordt daarna voortgezet naar Poederoijen. Daar wordt ter hoogte van de zand en grindhandel Schreuders, rond 21.30 uur, in langzame vaart een 360 graden wending gemaakt, om het Poederoijense publiek de gelegenheid te geven de verlichte boten te bekijken. Het Shantykoor Muiterij Kantje Boord uit Dussen zal daar de scheepsbemanningen en het publiek op de dijk met toepasselijke zeemansliederen toezingen.

Vuurwerkspektakel
Vervolgens wordt het Esmeer in Aalst ingevaren. Ter hoogte van het recreatiepark de Neswaarden wordt de vloot ordelijk afgemeerd in de jachthavens van W.S.V. Het Esmeer en van W.S.V. 't Wrijfhout, om te gaan genieten van het grandioze vuurwerkspektakel dat rond 22.30 uur ter afsluiting van de tocht op het Esmeer zal worden ontstoken.

Na deze explosieve show is er gelegenheid om van een hapje en een drankje te genieten in een gezellige ambiance met kaarslicht en gezellige terrasjes op de wal. De barbecue wordt deze editie verzorgd door de BBQ Kampioen uit Nederhemert.

Burgemeester Rehwinkel reikt tijdens dit samenzijn de prijzen uit aan de schippers van de drie mooist verlichte schepen.

Eénrichtingsverkeer
Tijdens Sail 2019 wordt op de Maasdijk tussen 19.00 en 23.00 uur éénrichtingsverkeer ingesteld, vanaf Nederhemert via Aalst naar Poederoijen. Op de dijk staan verkeersregelaars om aanwijzingen te geven. Dit om te zorgen dat de dorpen voor de hulpdiensten bereikbaar blijven. Iedereen wordt daarom vriendelijk verzocht om lopend of op de fiets te komen.

Eerste editie
De eerste editie van Sail werd gehouden in 2014. Toen werd het georganiseerd ter gelegenheid van het 1200-jarig bestaan van de Maasdorpen Aalst, Nederhemert en Poederoijen.

Meer berichten