Een scène uit de opera Brudibar, opgevoerd in New York.
Een scène uit de opera Brudibar, opgevoerd in New York.

Deelnemers gezocht voor 'Brundibar'

In mei 2020 herdenken dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Er zullen in de Bommelerwaard allerlei activiteiten georganiseerd worden. De Muziekschool Zaltbommel gaat de kinderopera Brundibar opvoeren. Deze kinderopera werd in de Tweede Wereldoorlog door kinderen van het concentratiekamp Theresienstadt opgevoerd als propaganda voor de Duitsers. De muziekschool is op zoek naar jongelui die mee willen doen aan deze musical. De auditie is vrijdagavond 20 september in de Poorterij te Zaltbommel.

Zaltbommel - De kinderopera wordt op maandag 4 mei in de Poorterij opgevoerd voor leerlingen van de bovenbouw van alle basisscholen in de Bommelerwaard. Op zaterdagavond 2 mei is er een voorstelling voor andere geïnteresseerden.

Duitse propaganda
In juli 1944 vonden de Duitsers het belangrijk dat de buitenwereld een positief beeld kreeg van het leven in een concentratiekamp. Ze maakten van Theresienstadt een modelkamp. Alles werd opgeknapt en het aantal kampbewoners werd danig verminderd. Om te laten zien wat er allemaal gebeurde in het kamp liet men een kinderopera instuderen. Men nodigde het Rode Kruis uit om naar Theresienstadt te komen en met eigen ogen te zien hoe gemoedelijk het allemaal was en hoeveel plezier de kinderen aan toneel en muziek beleefden. De kinderopera is in totaal 55 keer opgevoerd.

Bijzondere kinderopera
De Muziekschool Zaltbommel start in oktober met de repetities. Er is een professionele dirigent en regisseur aangetrokken. De cast bestaat uit 25 zangers en spelers. "We willen met elkaar een prachtige uitvoering van deze bijzondere kinderopera gaan neerzetten", aldus Ton van Balken, initiatiefnemer en voorzitter van de Muziekschool Zaltbommel. "Brundibar is al in veel steden in de wereld opgevoerd. Het is bijzonder dat er nu een opvoering komt in Zaltbommel. Scholen zullen bij het geheel worden betrokken middels een lespakket. Hopelijk melden zich veel kinderen aan bij de auditie, zodat het echt een opvoering gaat worden van kinderen uit de Bommelerwaard."

Auditie
Kinderen tussen de 9 jaar en 13 jaar, die houden van acteren en zingen en iets speciaals mee willen maken, kunnen zich vóór 13 september aanmelden voor de auditie. Je wordt dan uitgenodigd voor de auditie op vrijdagavond 20 september in de Poorterij. Aanmelden kan via acvanbalken@upcmail.nl. Voor meer info kijk op www.muziekschoolzaltbommel.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden