Het bestuur van de jubilerende EHBO-vereniging, met van links naar rechts: Arthur van Horssen, Ada van Ballegooijen en Aria Grandia.
Het bestuur van de jubilerende EHBO-vereniging, met van links naar rechts: Arthur van Horssen, Ada van Ballegooijen en Aria Grandia.

Al zestig jaar eerste hulp in Aalst

In de papieren van de Kamer van Koophandel, is de oprichtingsdatum van de EHBO-vereniging Aalst terug te vinden: 1 september 1959. Nu, zestig jaar later, is deze vereniging nog steeds actief en staat nog steeds dag en nacht klaar om eerste hulp te verlenen.

door Marielle Pelle

Aalst - Aan de bestuurstafel van de jubilerende vereniging ontmoet ik voorzitter Arthur van Horssen, samen met secretaresse Aria Grandia en Ada van Ballegooijen die de taak van penningmeester vervult. Met z'n drieën blikken ze terug op hun loopbaan bij de Aalsterse EHBO. Van Horssen vertelt dat hij 24 jaar geleden lid was van de brandweer, hier moest een aantal mannen hulpverlening gaan volgen. Van Horssen schreef zich in. Inmiddels is hij geen brandweerman meer, maar nog wel steeds lid van de EHBO-vereniging en sinds enkele jaren ook voorzitter van de vereniging.

Van Horssen zegt hierover: "Iedereen moet een bijdrage leveren aan de samenleving. Hulpverlening geeft mij een kick. Ik wil graag hulp verlenen en dan is het in dagelijkse leven zowel op straat, als in de kerk of in mijn bakkerij!"

Ruim 24 jaar geleden startte ook Aria Grandia en Ada van Ballegooijen als lid bij de EHBO. Beide hadden een eigen onderneming en in die periode was het verplicht dat iemand een EHBO-diploma bezat, een reden dus om lid te worden van de EHBO-vereniging.

Grandia zegt: "Dit was saai en echt een verplicht nummer, maar het is alleen maar gezelliger geworden." Van Ballegooijen herkent dit en vult aan: "Ik had altijd wel interesse in de medische kant, dus het was voor de hand liggend dat ik een EHBO-diploma ging halen. Ik ben altijd blij geweest dat ik het had, want op ons bedrijfsterrein heb ik het verschillende dingen gezien, een personeelslid die met een cirkelzaag door zijn hand had gezaagd bijvoorbeeld, en andere voorvallen. Nu is ons bedrijf kleiner en is EHBO niet meer verplicht, maar", zegt ze met stralende ogen, "de interesse blijft!"

Voorvallen
Al pratend komen er heel veel voorvallen op tafel van de momenten dat ze als EHBO'er werden opgeroepen, of zoals het via de laatste jaren gaat, via een AED-alert. Op sommige momenten leverde ze eerste hulp, andere momenten waren ze er ter hulp of ondersteuning van de professionele hulpverleners. Veel voorvallen raken hen ook persoonlijk en ze weten nog tot in detail alles terug te halen. Grandia vat het samen en zegt: "Wij als amateurs doen wat we kunnen." Waarop Van Ballegooijen aanvult: "Want niet gaan, als er hulp nodig is, is geen optie!" Van Horssen hoort zijn medebestuurders aan en zegt dan heel concreet: "Wij komen niet om de beker te winnen, of een schouderklopje te ontvangen. We komen om hulp te verlenen!"

Naast dat de leden zelf vaak opgeroepen worden, zijn ze ook als vereniging inzetbaar. In Aalst zijn ze zichtbaar tijdens de feestweek, bij de voetbalvereniging, Koninginnedag en bij allerlei andere festiviteiten in het dorp.

Het bestuur hoopt graag meer mensen op hun vereniging te ontmoeten. Naast dat er veel saamhorigheid en gezelligheid is, wordt er veel geleerd. "Veel mensen denken dat ze het niet kunnen, maar eerste hulp verlenen kan iedereen", zegt Grandia. Even wordt het stil, waarop Van Horssen zegt: "Weet je waar je meeste last van hebt als je getuige bent bij een ongeval? Dat jij zelf hulpeloos stond en niets kon doen! En dat kun je voorkomen."

Inloopavond op 9 oktober
Op woensdag 9 oktober heeft de EHBO-vereniging Aalst een inloopavond in dorpshuis 't Gement. Vanaf 19.45 uur is iedereen van harte welkom om in te lopen en onder het genot van een kopje koffie vertellen de leden graag over de vereniging en over de cursussen die zijn te volgen.

Omdat een cursus van tien avonden voor veel nieuwe leden als lang wordt ervaren, biedt de EHBO-vereniging dit seizoen een tweedaagse cursus, waarna men in het bezit is van het volledige EHBO-diploma. Deze tweedaagse cursus vindt plaats in de kerstvakantie, zodat ook jongeren van deze gelegenheid gebruik kunnen maken. Aanmelden en informatie vind je op de facebookpagina van EHBO-vereniging Aalst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden