Het boek, 'Brabant, brug naar vrijheid'. Zo'n dertig verschillende schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan deze bundel.
Het boek, 'Brabant, brug naar vrijheid'. Zo'n dertig verschillende schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan deze bundel.

Brabant, brug naar vrijheid'

Brabant Remembers presenteerde maandag 16 september in Toonzaal Willem Twee in Den Bosch het boek Brabant, brug naar vrijheid; een verhalenbundel vol persoonlijke, ingrijpende en inspirerende Brabantse oorlogsverhalen.

's-Hertogenbosch - In de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. In het boek Brabant, brug naar vrijheid staan bijzondere en inspirerende verhalen: groot en klein, over mobilisatie, verzet collaboratie en bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende gebeurtenis, keerpunt of dilemma centraal staat. Meer dan vijfenzeventig persoonlijke verhalen. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Daarnaast zijn de verhalen verrijkt met verschillende essays en historische kaders die het tijdsframe en bijzondere gebeurtenissen duiden.

Directeur Brabant Remembers Femke Klein is trots. "Bijzonder is dat deze verhalen echt zijn opgehaald. In 2017 en 2018 hebben we regio-bijeenkomsten georganiseerd en daar zijn meer dan 600 verhalen verzameld. We hebben een selectie gemaakt en dit is het resultaat. Ik ben er ontzettend blij mee. Het is niet óns verhaal dat we vertellen, wij hebben anderen een podium geboden." De verhalen vormen het uitgangspunt voor een provincie breed programma en (inter)nationale campagne Brabant Remembers.

In Brabant, brug naar vrijheid staan verhalen die onze emotie raken, omdat we ons kunnen inleven in de hoofdpersonen of degene die zij met hun keuzes beïnvloeden. Door deze verhalen op ons in te laten werken, leren wij lessen over moreel handelen. Ze verrijken ons met inzichten. Ze leren ons iets over keuzes. Sommige verhalen in dit boek geven je wellicht een ongemakkelijk gevoel. Want net als angst en onrechtvaardigheid, zijn schaamte en schuld onlosmakelijk met de oorlog verbonden. Toch moeten we deze verhalen blijven vertellen, hoe pijnlijk ze ook zijn. Want we mogen niet wegkijken als het moeilijk wordt.

Verzamelen en selecteren
Om tot deze verhalen te komen is Brabant Remembers samen met Erfgoed Brabant actief Noord-Brabant ingetrokken. Honderden verhalen werden verzameld en allen even waardevol, maar ze konden niet allemaal geselecteerd worden. Een onafhankelijke Inhoudelijke Raad, bestaande uit historici en storytellingexperts, heeft de definitieve selectie gemaakt. De verhalen zijn geselecteerd op basis van thema, geografische spreiding, het dilemma en de mate waarin zij illustratief kunnen zijn voor andere gelijksoortige gebeurtenissen. Veel mooie en indrukwekkende verhalen zijn niet geselecteerd, maar krijgen binnen de gemeente wel een plek.

Het boek Brabant, brug naar vrijheid is online te koop via bol.com en geschiedenis-winkel.nl voor 19,44 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden