De tuinploeg plantte voor elk van de veertien huurdersgroepen een fruitboom. Dat het regende mocht de pret niet drukken.
De tuinploeg plantte voor elk van de veertien huurdersgroepen een fruitboom. Dat het regende mocht de pret niet drukken.

Blikvanger en dansje voor jarig Pand 9

Pand 9 vierde vorige week woensdag haar vijfjarig bestaan. Iedereen was welkom. Bezoekers werden getrakteerd op koffie met lekkers, theater, muziek, soep en nog veel meer.
's Avonds sloten de huurders, vrijwilligers en het bestuur de dag feestelijk af. "Pand 9 heeft haar bestaansrecht allang bewezen."

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - De loop zit er altijd al goed in bij Pand 9. Inwoners van de Bommelerwaard weten het voormalige schoolgebouw aan de Van Heemstraweg West goed te vinden. "Alleen al voor de kringloopwinkel stappen hier zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen dagelijks over de drempel", weet Carla Smith van de Was & Strijkstudio, tevens medebeheerder van het multifunctionele verzamelgebouw. De Brabantse zweept de aanwezigen deze jubileumdag op om de mijlpaal uitbundig te vieren. Haar buurvrouw wil wel een dansje met haar wagen op de klanken van de accordeon van Paul Jacobs.

Iets verderop werken kunstenaars en bezoekers met zichtbaar plezier aan een kunstwerk ter ere van het vijfjarig jubileum. Ze timmeren persoonlijke boodschappen in blikken plaatjes. Bevestigd aan een grote houten 9 vormen ze straks letterlijk een blikvanger. "Die krijgt een vaste plek in deze hal. Hier komt over enige tijd ook een koffiehoek, beheerd door vrijwilligers van Prezzent en het buurtteam", vertelt Smith.

De feestelijke dag begon al 's ochtends met koffie en lekkers in de Kerk met Passie. Daarna tekende het Johan Cahuzak Theater voor een toepasselijke voorstelling. De hele dag door zijn in het kraampje van Prezzent groenten uit eigen moestuin en zelfgemaakte cadeautjes te koop. Na de lunch met soep verzorgt Milan Keemink, vrijwilliger van de kringloopwinkel en dj, de muziek.

Buiten regent het. Dat is te zien aan de tuinploeg die namens de veertien huurdersgroepen evenzoveel fruitbomen heeft geplant. Nat en onder de modder komen de planters binnen. Toch zijn ze onmiddellijk bereid om voor de foto nog even rechtsomkeert te maken. In de druilerige regen stellen ze zich vrolijk op tussen de nieuwe appel-, peren en pruimenboompjes.

Het weer lijkt niemand te deren. "De barbecue die vanavond gepland staat voor de huurders, vrijwilligers en bestuur wordt hoe dan ook een gezellig feestje", lacht Smith. Of Pand 9 haar tienjarig bestaan ook op deze plek kan vieren, is onzeker. "Moeten we hier weg, dan zal de gemeente zorgen voor een alternatieve locatie", volgens kunstenaars Heidi Huyzendfeld en Jos Scholtes, huurders van het eerste uur. "Want Pand 9 heeft haar bestaansrecht allang bewezen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden