250 kinderen konden vrijdag tijdens ProefLokaal Junior al proevend en ruikend allerlei producten uit de Bommelerwaard ontdekken.
250 kinderen konden vrijdag tijdens ProefLokaal Junior al proevend en ruikend allerlei producten uit de Bommelerwaard ontdekken. (Foto: )

Lekker proeven, ruiken en ontdekken

Afgelopen weekend vulde lokale restaurants en leveranciers van streekproducten de grote Sint Maartenskerk in Zaltbommel, een unieke culinaire samenwerking. Vrijdagavond en zaterdag stonden de tafels gedekt, voor fijnproevers die konden genieten van een culinaire smaaksensatie van lokale bodem. Maar vrijdag was het overdag eerst de beurt aan 250 kinderen. Bij ProefLokaal Junior mochten ze proeven, ruiken en ontdekken.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Smullende gezichten, vragende ogen en rode mondjes vrijdag in de Sint Maartenskerk. Basisschoolkinderen waren van harte welkom bij ProefLokaal Junior. De kleine smaakproevers mochten proeven, ruiken en ontdekken van lokale bodem. Bij de frambozenkwekerij mogen ze vijf verschillende frambozen proeven en aangeven welke hun favoriet is. Verbaasd reageert één van de kinderen: "Hè, elke framboos is anders. Zijn er zo veel verschillenden?"

Daarnaast staat een mooie kruidentuin. Hier mogen ze al voelend, ruikend en proevend ontdekken welke kruiden het zijn. Bij de koffiebar ontdekken ze verschillende koffiesoorten. Deze hebben allemaal een andere kleur, waarmee je op aquarelpapier een schitterend schilderij kunt maken. De ijssalon neemt ze mee in de wereld van ijs, en dat er ook ijs is van fruit en groenten. Voorzichtig proeven ze komkommer- en watermeloenijs.

Aan veel tafels is één van de eerste reactie's: "Maar dat lust ik niet!" Toch weten de lokale ondernemers de kinderen aan te sporen om te proeven. Voorzichtig zie je de kinderen ruiken, een klein hapje proeven, om dan verbaasd uit te roepen: "Maar dit is heel anders! Mag ik nog een hapje?"

De kok van restaurant De Fuik laat kinderen zichtloos en geurloos ontdekken wat eten met je doet. Een theedoek voor de ogen, een knijper op je neus en dan proeven. Voor de kinderen is het een spannende uitdaging. Ineens ontdekken ze dat die mooie glimmende rode aardbei dan heel anders smaakt.

Aan tafel ontmoet ik Laura Boogert uit groep 4 van basisschool De Pollenhof uit Hedel. Haar mondje is nog rood van de verse frambozensmoothie die ze net op heeft. Ze vertelt dat ze heel veel mocht proeven en raden. Dit vond ze wel erg leuk. Het proeven van de frambozen vond ze wel het leukste en lekkerste, vertelt ze.

Bij de tafel van Sint Hendrik wordt de kinderen uitgelegd wat biologisch is en hoe hier vorm aan gegeven wordt. Er wordt gesproken over dierenwelzijn en over producten waar geen smaakstoffen in zitten. Er gaat een schaal met knakworst rond van het biologische vlees, al snel roept een jongetje: "Hij knakt!", waarop andere kinderen hun oor er naast leggen om te horen hoe deze worst echt knakt, als je een hapje neemt.

Heel Bommelerwaard proeft
Tussen alle kinderen ontmoet ik Hannelore Hoogeveen en Joeve Volmer, de twee drijvende krachten achter ProefLokaal Junior. Het is elke keer een uitdaging vertellen ze, maar vandaag genieten ze van alle kinderen die komen. Hoogeveen: "Er waren 430 aanmeldingen, maar helaas is er maar plaats voor 250 basisschoolleerlingen." Inmiddels arriveert er een nieuwe groep, die welkom wordt geheten door Volmer. Enthousiast vertelt ze dat het proeflokaal eigenlijk een feestje is voor grote mensen, maar vandaag mogen eerst de kinderen proeven. Ze luidt de bel, als teken dat de nieuwe workshopronde begint en roept: "Je mag beginnen!" Het klinkt als Martine Bijl enkele jaren geleden in het televisieprogramma Heel Holland bakt, waarop Hoogeveen lachend zegt: "Maar hier is het Heel Bommelerwaard Proeft!"

Lekkerder dan thuis
Aan de rood geblokte tafel bij de boer van Den Eelder denken de kinderen na wat je allemaal kunt maken van de melk die een koe geeft. De boer vertelt dat als je een bakje vette melk met veel liefde en passie schudt het dan boter wordt. De kinderen schudden driftig met hun bakje heen en weer en samen met de boer maken ze boter die ze op een suikerbroodje mogen smeren en opeten. Marit van Doorn, uit groep 5 van De Boogaard uit Rossum, staat de smullen van het suikerboord met zelf gemaakte boter. Ze vertelt dat ze leuk vindt, maar ook heel lekker. "De smaak was anders dan thuis", ze kijkt me twijfelend aan en fluistert dan: "Het is veel lekkerder dan thuis!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden