Pieter van Maaren, de kersverse burgemeester van Zaltbommel en zijn vrouw bewegen zich makkelijk tussen de mensen.
Pieter van Maaren, de kersverse burgemeester van Zaltbommel en zijn vrouw bewegen zich makkelijk tussen de mensen.

Puntjes op 'i' met nieuwe burgemeester

Zaltbommel heeft een nieuwe burgemeester. Vorige week donderdag werd Pieter van Maaren beëdigd onder toeziend oog van collega- en voormalige burgemeesters, wethouders, raadsleden, vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten, familie en vrienden. Een grote delegatie uit Urk was zelfs per bus naar Zaltbommel afgereisd om deze bijzondere raadsvergadering bij te wonen. Zeven jaar lang was Van Maaren hoofd van hun gemeente. "Hij is een echte burgervader."

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Wie kan een betere omschrijving van Pieter van Maaren geven dan een Urkse wethouder? Gerrit Post typeert Van Maaren als een echte burgervader die zich makkelijk beweegt tussen de mensen. "Een burgemeester die de kramp weet te halen uit netelige kwesties, die iedereen groet en elke kerk van binnen heeft gezien." Wethouder Post twijfelt er niet aan dat Van Maaren zich snel zal thuis voelen in de gemeente Zaltbommel. Zeker, in Urk zullen ze hem als burgemeester missen. Maar ze gunnen Van Maaren deze carrièrestap. En ze begrijpen dat hij en zijn vrouw Ine deze kans ook aangrijpen om dichterbij hun ouders te wonen.

Het is John Berends, de Commissaris van de Koning in Gelderland, die de officiële beëdiging voor zijn rekening neemt: een moment waarop de klokken van de Sint Maarten symbolisch luiden. Hij roemt de prettige en zorgvuldige benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester. En Van Maaren lijkt aan vrijwel alle gestelde criteria te voldoen.

"Met deze burgemeester kunnen we de puntjes op de 'i' zetten", grapt Kees Metz. Daarmee doelt de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad niet alleen op de voornamen van de nieuwe burgemeester en zijn voorganger (Peter wordt Pieter), maar ook op de vastberadenheid waarmee ze de ingeslagen weg willen volgen. Terwijl hij de ambtsketting aan Van Maaren overdraagt, spreekt hij de hoop uit dat Zaltbommel onder diens hoede minder vaak het landelijk nieuws haalt, dan Urk deed. "Het mag ietsje rustiger." Locoburgemeester Adrie Bragt kan Van Maaren echter verzekeren dat hij zich geen dag hoeft te vervelen.

"Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan", laat de kersverse burgemeester energiek weten. In goede samenwerking met zijn buren in Maasdriel – "Ik heb zelfs de sleutel van hun gemeentehuis" - en de regio, wil hij het beleid van zijn voorganger Peter Rehwinkel voortzetten. "We gaan met volle kracht vooruit op de ingeslagen weg." Ook verklapt hij een grote Bach-fan te zijn en niet te kunnen wachten tot hij een van diens werken in de Sint Maarten kan beluisteren. Met de overhandiging van de voorzittershamer komt een eind aan de bijzondere raadsvergadering. Terwijl de delegatie uit Urk buiten neerstrijkt op een terras, maakt Van Maaren zich op voor de receptie. Met flitsbezoeken wil hij binnenkort kennismaken met alle dorpen en buurtschappen van Zaltbommel. Want de nieuwe burgervader wil weten wat er in zijn gemeente leeft.

Meer berichten