Een echte Bommelaar

... beseft het soms niet, maar in ons stadje zitten en zaten bedrijven die ons stadje echt op de kaart hebben gezet. In ieder geval in Nederland.

Want hoeveel grote en kleine boodschappen worden er dagelijks gedaan op een product uit ons stadje denkt u? Ik durf niet te raden hoeveel, maar het zullen er velen zijn. Boy Plieger haalde er zelfs de quote 500 mee.

En wat te denken van de Bommelse Botersprits. Van bakker Dingemans. Bijna net zo bekend als de Bosche Bol.

Of wegrestaurant De Lucht. Oké, het is eigenlijk Bruchem, maar ik tel het stiekem als Zaltbommel. Een leuk weetje: Wist u dat de ontvoerders van Freddy Heineken hem op de parkeerplaats van dit restaurant achter wilden laten in een bestelauto? Dit ging niet door omdat ze de dag ervoor ontmaskerd werden.

En vergeet niet de gebroeders Van Bruchem. Alle twee brachten ze een houtproduct op de markt waar duizenden, zo niet tienduizenden, huizen van voorzien werden. Of het nu een deur was van Van Bruchem of een trap, je telde als huiseigenaar eigenlijk niet echt mee als je niet een van deze producten in je huis had.

Maar ook het hoofdkantoor van de Kijkshop was in Bommel gevestigd. Net als de veiling, tegenwoordig The Greenery. Waar velen een hekel hebben aan schimmel in hun bedrijf, is de veiling er groot mee geworden. Ik verdenk de directeur er nog steeds van dat hij, als ode aan de champignon, thuis stiekem in een kabouterpakje op een reuzechampignon zit te wippen. En ach, waarom ook niet.

Of het toeval is of niet, The Greenery en Plieger zijn alle twee gevestigd aan de Koxkampseweg. Ik ben er van overtuigd dat het aan de grond ligt.

En anders heb ik een groot probleem...

Meer berichten