Lokale tuinders hadden flink wat bloemen gesponsord. Ieder bezoeker mocht daar zelf een boeketje van samenstellen.
Lokale tuinders hadden flink wat bloemen gesponsord. Ieder bezoeker mocht daar zelf een boeketje van samenstellen.

Zuilichemse Dorpsdag: 'Een positieve primeur!'

De verenigingen in Zuilichem sloegen met elkaar de handen ineen en organiseerden op de dag van landelijke burendag een Zuilichemse dorpsdag in en rondom dorpshuis Den Ham.

door Marielle Pelle

Zuilichem - Buiten het dorpshuis hangen gekleurde ballonnen en een spandoek, op de deuren zijn kaarten geplakt met de tekst: 'Beter een goede buur, dan een verre vriend'. Vandaag zijn er in en rondom het dorpshuis allerlei activiteiten, waar ze elkaar als dorpsgenoten ontmoeten. Eén grote burendag.

Jos Meerssman, als gebiedscoördinator namens de gemeente Zaltbommel, is ook aanwezig. Voor de inwoners van Zuilichem is hij vandaag bereikbaar om persoonlijk te benaderen en te spreken. Meerssman was als gebiedscoördinator betrokken bij de voorbereidingen. "Zuilichem heeft veel actieve verenigingen, maar ze zijn allemaal bezig met hun eigen club. Ik wilde bevorderen dat ze gingen samenwerken en heb ze aangereikt dat de landelijke burendag daar een uitgelezen kans voor is", vertelt Meerssman. "Maar", wijst hij, "alle credits zijn voor de vijf actieve verenigingen die dit met elkaar hebben opgezet.'" Aart Hobo van Zuilichem Leeft, vult aan: "De weg ernaartoe was al goed en positief om met elkaar aan één tafel te zitten." Meerssman knikt en zegt: "Inderdaad, voordat vanochtend de Zuilichemse dorpsdag begon was hij al geslaagd!"

Daniëlle Smits is als lid van dorpsraad betrokken bij deze dag. Ze vertelt dat het een unieke samenwerking is van Dorpshuis Den Ham, Drum en Streetband, de Oranjevereniging, Zuilichem Leeft en de dorpsraad. "Een aantal partijen had het gevoel wel eens in elkaars vaarwater te zitten. Nu zaten we met elkaar aan tafel en hebben we met elkaar deze dag georganiseerd. Dit was goed. Er is absoluut meer begrip voor elkaar gekomen", vertelt Smits.

Door het slechte weer moesten de activiteiten wel naar binnen verplaats worden en moesten een aantal onderdelen van de dag geschrapt worden. Meerssman vertelt over de unieke situatie van het dorpshuis Zuilichem: "Ze hebben een zelfstandig bestuur. Het is een dorpshuis zonder beheerder." Daniëlla van de Leij is lid van het bestuur en vertelt dat ze als bestuur alle taken voor het dorpshuis vrijwillig doet, waardoor het als dorpsgemeenschap mogelijk is het dorpshuis te behouden. "Dit is ook het mooie van deze dag", vertelt Van de Leij. "Met alle verenigingen vanuit Zuilichem zorgen we dat het dorpshuis leefbaar blijft. Daarvan is een dag als vandaag waarmee we met vijf verenigingen staan een mooi initiatief."

Aan de koffietafel is het gezellig, ook de kleedjesmarkt werd goed bezocht. Door de tuinders werden bloemen gesponsord en iedere bezoeker mag een boeketje maken. Bij de boeketten tref ik Jolanda van Heusden. Ze is samen met haar kleinkinderen, die ondertussen aan het sjoelen zijn. Van Heusden maakt een boeketje en zegt: "Deze maak ik voor mijn moeder, dan krijgt ze ook nog wat van mee." Terwijl de kleinkinderen ondertussen een glittertatoo laten zetten, vertelt Van Heusden dat ze het erg gezellig vindt. "Een mooi initiatief van de vijf Zuilichemse verengingen!" Zelf hecht ze waarde aan de activiteiten in het dorp. "Als ze iets organiseren voor de dorpsgemeenschap, dan moet je er ook zijn", is haar mening.

Daniëlle Smits en Daniëlla van de Leij zijn positief over deze eerste Zuilichemse dorpsdag. "Het is boven verwachting. Ondanks het weer en gezien het in het buurdorp Brakel ponymarkt is, zijn we zeer tevreden", zegt Smits. Lachend en tevreden pakt ze de dag samen en zegt: "Het is een positieve primeur!"

Meer berichten