In de gezamenlijke ruimte wordt smakelijk genoten van verse cake met blauwe hagelslag en een kopje koffie.
In de gezamenlijke ruimte wordt smakelijk genoten van verse cake met blauwe hagelslag en een kopje koffie. (Foto: Marielle Pelle)

Cake met blauwe muisjes bij senioren

Afgelopen maanden was er een babyboom bij Buurtzorgteam Zaltbommel-West. Een derde van het team was zwanger en ging met zwangerschapsverlof. 25 september werden alle cliënten uitgenodigd omdat het team ze wilden bedanken voor hun flexibiliteit en geduld van afgelopen maanden en natuurlijk waren de baby's hierbij ook aanwezig.

door Marielle Pelle

Gameren - In seniorencomplex 't Slotshof wapperen de blauwe ballonnen en blauwe slingers. Boven de deur, een slinger met de woorden; 'Hoera een zoon'. In de gezamenlijke ruimte wordt smakelijk genoten van verse cake met blauwe hagelslag en een kopje koffie. De kleur blauw symboliseert de geboorte van allemaal zoons in het zorgteam en dit kleurt mooi bij het Buurtzorgteam wat in hun logo en kleding ook de kleur blauw voert.

Klein team
Moniek van Kuilenburg vertelt dat ze als Buurtzorgteam een klein zorgteam zijn. Met een team van negen zorgverleners bedienen ze hun cliënten in de regio Zaltbommel-West. Van de negen waren er afgelopen maanden 3 zwanger en die gingen allemaal met verlof. Gelukkig kon er een beroep gedaan worden op een aantal goede invalkrachten en kon de zorg toch verleend worden. Al moest er afgelopen maanden hiervoor wel een cliëntenstop ingevoerd worden, ligt Janny van Buul toe. Moniek beviel ruim 4 maanden geleden van een zoon; Matthijs. "Ja", glimlacht ze, "het zijn allemaal jongens die geboren zijn. En afgelopen week is onze invalkracht Britt bevallen, ook een zoon!"

Opa's en oma's
Ook Lydia den Dunnen ging met verlof. Samen met de 3 maanden oude Jesse op haar arm vertelt ze dat ze ervan geniet om alle cliënten hier weer te zien. "Het is zo leuk en de ouderen reageren allemaal zo leuk, echt allemaal van die opa's en oma's", vertelt ze glunderend. Aanstaande maandag zit haar verlof erop en gaat ze weer aan de slag.

Opvoedtip
Aan tafel geniet eenieder van de cake, maar vooral van de drie kleine babyjongens. Op tafel liggen ook wenskaarten, waarbij men een opvoedtip kan schrijven voor de jonge moeders. "Dat vind ik zo moeilijk", zegt de 79-jarige mevrouw Van Tuijl. Zelf is ze moeder van 9 kinderen en heeft ze 11 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Maar een opvoedtip durft ze niet te geven. "De tijd is zo anders dan toen onze kinderen klein waren."

De tijd is zo anders dan toen onze kinderen klein waren

Samen met de andere vrouwen aan tafel wordt doorgesproken hoe kinderen nu in een tijd van overdaad en rijkdom worden opgevoed. Vooral dat kinderen tegenwoordig zelf mogen kiezen wat ze eten, welke kleding ze dragen en wat ze doen, vinden ze allemaal een moeilijk punt. Met elkaar zijn ze van mening dat ze aan de nieuwe generatie geen opvoedtip mee durven te geven.

Excuses
Bert van Steenbergen uit Zaltbommel, kijkt genietend naar de kleine Matthijs die bij zijn vrouw op schoot zit. "Het was elke keer weer een verrassing", vertelt hij. "Als er weer een van de dames vertelde dat ze zwanger was. Maar het is goed opgelost. Ze hoeven hier vanmiddag echt hun excuus niet te maken er waren goede invalkrachten, het is goed opgelost!"
Ook Thirza van Giessen geniet met haar 8 weken oude zoon Luuc op haar arm van de babyborrel. Ze was de derde in het team die zwanger was. "Ik heb het heel lang uitgesteld om te vertellen dat ik zwanger was. Ik durfde het niet te vertellen, ik voelde me zo bezwaard. Maar gelukkig was iedereen super enthousiast, maar wat vond ik het vervelend", vertelt ze.

Vertrouwen
De contacten tussen de zorgverleners en de cliënten zijn goed er is veel vertrouwen richting elkaar. Tijdens de vaak dagelijkse zorgmomenten wordt veel met elkaar gedeeld. "Ze leefden zo met ons mee", zegt Moniek van Kuilenburg. Dit beaamt ook Janny van Buul, zij wordt over enkele weken voor het eerst oma en dat tussen allemaal collega's die net bevallen zijn en cliënten die intens meeleven "Is het een bijzondere belevenis", volgens Van Buul. Deze bijzondere babyborrel geeft een mooie blauwe glans aan dit zorgteam samen met hun cliënten.

Meer berichten