Esther Grauss is bestuurslid van de kringloopwinkel in Brakel. "Dit is kringloop, maar dan met kleding."
Esther Grauss is bestuurslid van de kringloopwinkel in Brakel. "Dit is kringloop, maar dan met kleding."

Duurzaam en goed doen voor anderen

Kringlooporganisaties doen hard hun best voor mens en milieu. Elke eerste zaterdag van oktober vieren ze dat met een Nationale Kringloopdag. Op deze dag is het feest bij veel kringloopwinkels, maar vooral om een dag de aandacht te richten op kringloop.

door Marielle Pelle

Brakel - "Bij kringloopwinkels denk je aan die grote hallen, vol tweedehands spullen, maar dit is ook kringloop. Kringloop, maar dan met kleding." In Dorcas Kledingwinkel Brakel ontmoet ik Esther Grauss. Een mooie winkel midden in de dorpskern van Brakel, dat vol hangt met kleurrijke en mooie kleding en heel veel schoenen. "Schoenen is het artikel wat het meest verkocht wordt", vertelt Grauss als bestuurslid van deze kringloopwinkel. "Veel mensen komen eerst even kijken als ze zelf kleding komen brengen, daarna komen ze terug en ontdekken welke mooie kleding hier te verkrijgen is, voor aantrekkelijke prijzen."

Bestaansrecht
De winkel wordt gerund door vrijwilligers, zodat de opbrengst volledig bestemd is voor het werk van Dorcas, een internationale hulporganisatie. De organisatie heeft talloze projecten in Oost-Europa en Afrika. "Jaren kon kleding ingeleverd worden voor transport naar de projectlanden", legt Grauss uit. "Dat wordt steeds moeilijker gezien de strenge regelgeving en de hoge transportkosten, maar ook omdat projecten aangeven dat ze niet op kleding en goederen zitten te wachten. Maar dat ze hulp en ondersteuning nodig hebben om de lokale economie te ondersteunen en bestaansrecht te geven." Dorcas wil kansen creëren in situaties die kansloos lijken, dus dit vraagt in de huidige tijd een andere aanpak. Inmiddels heeft Dorcas negenentwintig kringloopwinkels in Nederland.

"Dit maakt het met elkaar zo waardevol", vertelt Grauss. "We hebben een aantrekkelijk en betaalbaar aanbod voor mensen in de eigen regio. De opbrengst komt ten goede aan een hulporganisatie en daarnaast zijn we een team met elkaar waar we samen werken, in de winkel ontmoeten we mensen en ontstaan sociale contacten." Een kringloop die elkaar versterkt!

Duurzaamheid
"We begonnen de winkel vanuit de goede-doelen-visie, maar inmiddels staat duurzaamheid steeds meer centraal. Keuzes die we binnen de winkel maken, zijn steeds bewuster. We hebben bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer."

De winkel in Brakel heeft een eigen sorteerteam. "Alle kleding die wordt ingebracht gaat door onze handen, want kwaliteit vinden we belangrijk. Maar we zijn er voor iedereen, dus als iemand kleding brengt en aangeeft dat hij niet wil dat het in Brakel verkocht wordt, dan blijven de zakken dicht en gaan rechtstreeks door naar een ander depot", vertelt Grauss. "De kleding hangt zes weken in de winkel en gaat dan door naar een andere kringloopwinkel van Dorcas. Elke week wordt er nieuwe kleding in de winkel gehangen, waardoor we wekelijks een nieuw aanbod hebben."

Papierindustrie
Kleding die niet verkoopbaar is wordt door de hulporganisatie verkocht en als laatste optie wordt het per kiloprijs verkocht aan de papierindustrie, zodat de financiële middelen ingezet kunnen worden voor projecten. "Er gaat niets weg. Voor mensen is dit nog wel eens moeilijk", vertelt vrijwilliger Jacquelien, die deze ochtend in de winkel staat. "Mensen willen graag goed doen en hun kleding geven aan projectlanden, maar dit is door de hoge kosten moeilijk. Wat veel belangrijker is dat mensen meer geholpen zijn als wij hun lokale economie ondersteunen dan dat we onze afgedankte spullen op transport laten gaan."

Klanten zoeken hun weg tussen de rekken met keurig gesorteerde kleding. Een klant vertelt: "Ik vind het zinnig dat ik hier kleding kan brengen, zodat ik het niet weg hoef te gooien. Toen ik hier pas kwam, hadden ze allemaal nieuwe panty's en kousen, ik kijk vandaag even snel of er weer nieuwe panty's zijn." Jacquelien, die ondertussen de kleding allemaal netjes recht hangt, praat verder en zegt: "Het is mooi dat we op deze manier iets voor een ander kunnen doen en dat het geld oplevert, want dat is hard nodig!"

Kijk voor meer info op www.dorcaswinkelbrakel.nl.

Meer berichten