In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: )

De tamme kastanje

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.Gelukkig woon ik in een buurt waar veel 'openbare' tamme kastanjes te vinden zijn. Ik kies dan meestal voor de grote exemplaren, de kleine laat ik liggen voor de dieren. Deze keer over de tamme kastanje.

We noemen ze 'kastanjes' omdat ze lijken op paardenkastanjes, maar ze behoren tot de beukenfamilie. De groene bolsters waarin de kastanjes groeien, hebben veel stekelige punten. Als ze uit de boom vallen gaan ze vanzelf open.

Ze bevatten vet, koolhydraten en vitamine B11, calcium, ijzer en kalium en zijn rijk aan vezels en behoorde vroeger tot het 'volksvoedsel'. Gekookt zijn ze langer houdbaar.

De Kelten hebben rond 200 v.Chr. de lekkere vruchten verspreid. De tamme kastanje kan 2000 jaar oud worden en een volwassenboom levert 60 kilo kastanjes.

Recept voor tamme kastanjesoep (4 personen)
Dit heb je nodig: 300 gram kastanjes, 70 gram boter, 2 uien, 4 teentjes knoflook, 1 liter groentebouillon, Griekse yoghurt en bieslook.

Bereiding
Week de kastanjes 24 uur in water. Snijd ze dan doormidden en kook ze 15 minuten. Pel ze daarna. Snij de uien en knoflook fijn en bak ze wat met boter. Voeg de bouillon en kastanjes toe. Laat het geheel 10 minuten trekken om daarna te pureren tot de soepdikte. Schep de soep in kommen en garneer met een eetlepel Griekse yoghurt en strooi er wat bieslook over.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden