Familie Kysela uit Rosmalen kwam ook zelf appels plukken op de Bommelse Appeldag. Je kunt nog tot en met 26 oktober appels plukken in de boomgaard.
Familie Kysela uit Rosmalen kwam ook zelf appels plukken op de Bommelse Appeldag. Je kunt nog tot en met 26 oktober appels plukken in de boomgaard. (Foto: Marielle Pelle)

Zelf appels plukken in de boomgaard

Zelf appels plukken in de boomgaard en er de lekkerste producten van maken. Afgelopen zaterdag was weer de jaarlijkse appeldag in zelfplukboomgaard 't Straatje.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - De paden in de boomgaard zijn door het natte weer van afgelopen dagen wat drassig en modderig geworden, maar de oude appelbomen hangen vol goede en rijpe jonagold appels.

Aan het begin van de boomgaard worden alle plukkers persoonlijk welkom geheten door eigenaar en fruitteler Wouter van Teeffelen. Met passie voor het fruit vertelt hij over de boomgaard en de appeloogst. Afgelopen twee jaar was er een matige oogst, maar dit jaar hangen de bomen overvol met appels. Teeffelen legt uit dat de oude bomen vol appels hangen, die heerlijk van smaak zijn, maar dit jaar zijn ze niet sprankelend rood. "Een appel heeft zon nodig om rood te kleuren en die was er dit jaar in september en oktober niet veel. Daarom zijn het geen rode appels dit jaar. Maar wel lekkere smakelijke jonagold appels, die je zelf mag plukken!

Teeffelen legt ook aan de bezoekers uit hoe je de appels moet plukken. Aan de kinderen, maar ook stiekem aan de volwassenen, stelt hij de vraag: "Hoe ligt de appel in de winkel, met of zonder steel? Want zo moeten ze ook geplukt worden." De meningen zijn verdeeld, maar Teeffelen legt aan zijn gasten uit dat het belangrijk is dat je ze plukt met de steel er nog aan. "Een klein beetje omhoog bewegen, niet trekken en dan voorzichtig er af plukken."

Achter in de boomgaard is familie Kysela uit Rosmalen met hun kinderen appels aan het plukken. Ze vertellen dat ze hier voor de eerste keer zijn. In juni waren ze kersen wezen plukken in de Betuwe, dit vonden de kinderen erg leuk. Bij deze kersenboogaard werd reclame gemaakt voor deze appelplukboomgaard, dus ze hadden de datum gelijk in hun agenda geschreven. De kinderen laten met trots de appels zien die ze geplukt hebben en ze vertellen dat ze er appelmoes van gaan maken.

Ook de 7-jarige Fleur van der Sluijs uit Zaltbommel heeft samen met haar 5-jarige broertje Thomas appels geplukt. Fleur vertelt dat ze van de grote appels appelmoes gaan maken en de kleine appeltjes zijn om mee naar school te nemen. Haar broertje Thomas staat in een mooi apparaatje zelf zijn appel te schillen, wat een appelspiraal als resultaat geeft. Met een beetje kaneel erop, een heerlijke gezonde snack. Hun moeder vertelt dat ze als gezin graag buiten zijn en het buitenleven ontdekken. Ze vertelt: "Dit is fantastisch, even bij de varkens kijken achter in de boomgaard en appels plukken. Dit hoort er voor ons echt bij!"

Van Teeffelen vertelt dat hij vanochtend een keer op buienrader heeft gekeken, voor de weersverwachting, daarna niet meer. "Dat is het mooie van fruitteler zijn. Je leert omgaan met het weer, wat voorspoed en soms ook tegenslag geeft. En juist dat geeft als fruitteler charme aan het vak."

Overgebleven appels
Ik vraag me af wat er met de overgebleven appels gaat gebeuren. Van Teeffelen: "Door de zeer overvloedige oogst gaan we naar verwachting best veel appels overhouden na de zelfplukdagen. Dat zijn niet de mooie grote rode en lekkerste appels die er nu wel tussenuit geplukt worden. Appels waar je als teler in een volle appelmarkt na aftrek van de kosten voor het plukken en afzet niet veel of soms niets overhoudt."

In een eerder vol jaar is de boomgaard voor een zacht prijsje leeg geplukt door een club die het tot sap liet persen om na verkoop zo hun verenigingskas te spekken. "Op de laatste zelfplukdagen ga ik korting geven aan iedereen die minimaal 50 kilo plukt en het voorste deel in de boomgaard volledig leegplukt. Je betaalt dan 40 cent per kilo. Bij meer dan 100 kilo zelfs maar 30 cent." Je dient dan wel de hele boom leeg te plukken, met veelal wat weinig rode kleur. "Prima appels maar gewoon niet zo mooi rood."

En wie na afloop de hele boomgaard leeg plukt, hoeft er nog minder voor te betalen. "Voor goede doelen kunnen mogelijk zelfs gratis plukken. Geïnteresseerden kunnen zich melden." Melden kan bij Wouter van Teeffelen: 06- 384 197 71 of wte@fruitadvies.nl.

Deze week zijn tot en met zaterdag 26 oktober zelfplukkers nog welkom op de woensdag- tot en met vrijdagmiddag en zaterdag vanaf 10.00 uur. Met name achterin de boomgaard zijn nog volop hele mooie rode en lekkere appels te plukken voor 1 euro of bij meer dan 25 kilo 75 cent per kilo. Je moet wel zelf tassen of kratten meenemen. De toegang tot de boomgaard is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden