Zaterdag verschenen er 380 veldrijders, 100 mountainbikers en 40 kinderen aan de start. En in tegenstelling tot vorig jaar, was het dit jaar een échte cross.
Zaterdag verschenen er 380 veldrijders, 100 mountainbikers en 40 kinderen aan de start. En in tegenstelling tot vorig jaar, was het dit jaar een échte cross. (Foto: Marielle Pelle)

Zand, water, modder en trappen

De Bommelse uiterwaarden waren zaterdag het decor waar ruim 500 renners door het zand, langs het water en door de modder ploeterde voor de derde editie van de uiterwaardencross.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - In de vroege zaterdagochtend wordt door veel renners, teams, het bestuur en hun vrijwilligers angstvallig buienradar in de gaten gehouden. De eerste teams komen in de stromende regen Zaltbommel in en de renners rijden hun proefrit terwijl de heftige regenbuien boven Zaltbommel hangen. De mooie Bommelse uiterwaarden veranderen in een moerasgebied. Maar als tegen de klok van elf uur het startschot klinkt, wordt het droog en helder en kan de derde editie van de Uiterwaardencross beginnen.

Aan tafel met een fles wijn
Terwijl bestuurslid Mari van Weelden over het parcours kijkt, zegt hij: "Vandaag is het echt cross. Vorig jaar moesten we met een stofdoekje over de fietsen, maar vandaag is het écht crossen!" Van Weelden vertelt dat het idee voor een cross ontstond bij drie vrienden die met een fles wijn aan tafel zaten. 'Hoe leuk zou het zijn…' was het idee, en vandaag is de derde editie van de Uiterwaardencross. Voor het eerst zijn ze onderdeel van de topcompetitie van de KNWU. Van Weelden vertelt dat ze droomden ooit het NK naar Zaltbommel te halen en met trots vertelt hij dat dit al direct gelukt is. In januari 2021 is Zaltbommel het decor voor het Nederlands kampioenschap.

Van Weelden vertelt dat er voor vandaag door ruim 70 vrijwilligers heel veel werk is verzet. Vandaag verschijnen er 380 veldrijders, 100 mountainbikers en 40 kinderen aan de start. "Dat is toch fantastisch!!" Terwijl we over het parcours kijken, vraag ik hem hoe hij hier nu zelf vanochtend naar kijkt, na al die maanden voorbereiding. Hij kijkt me aan en zegt: "Trots en licht emotioneel. Als het dan eenmaal rijdt en je weet hoe ontzettend veel werk hier verzet is, dan sta ik hier echt met een brok in mijn keel."

Jeugdclinics
Eén van de speerpunten is om de kinderen uit de Bommelerwaard kennis te laten maken met het veldrijden. De jeugd van 6 tot en met 12 jaar kan een clinic volgen, waar ze handige tips krijgen, lekker oefenen en tot slot met elkaar een wedstrijdje rijden. Jorg van Dinther is coördinator van de jeugdclinics. "Dit is zo leuk. De kinderen zijn enthousiast, al is het best een klus om ze binnen een kwartier de eerste beginselen bij te brengen hoe ze door de bocht moeten en over de heuvels. Maar als ik ze dan allemaal met rode hoofden terug zie komen, geeft dat een voldaan gevoel. Het is leuk dat we afsluiten met een wedstrijdje, met voor allemaal een medaille. Dit motiveert de jeugd!"

Wethouder Posthouwer gaf vanochtend het startschot voor de jeugdrijders, hij geeft eerlijk toe dat hij vanochtend vroeg al regelmatig op buienrader heeft gekeken. Nu kijkt hij genietend toe en zegt: "Dit is toch mooi, op zo'n uniek parcours. Dit is een mooie promotie, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! De gehele cross is een mooie promotie voor Zaltbommel, voor de binnenstad en mooi dat het zo goed gesponsord is."

Modder, zand, water & klei
Terwijl het publiek vanaf de Waalkade schitterend zicht heeft over het 2.700 meter lange parcours, vat de omroeper de status samen: "Het is hier op de Waalkade net of er een kolonne met bietenrijders is gepasseerd!" Met deze beeldspraak wordt duidelijk hoeveel modder er rondvliegt en meegesleept wordt aan de fietsen. Op verschillende punten staan gesponsorde hogedrukreinigers klaar. Bij een schoonmaakpunt, tref ik de Thijmen Jeroense uit Nijmegen. Hij vertelt dat hij net een proefronde heeft gereden en zich nu klaar maakt voor de wedstrijd bij de amateurs. "Het is een leuk parcours, maar met heel veel modder en veel glijden en lopen", hij wijst naar de richting van de Bommelse brug, waar pittige hellingen zijn en waar stevig geklommen moet worden. "Dat lopen kost veel energie! Maar het is een mooi uitdagend parcours in een mooie omgeving met een goede sfeer."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden