Allround straatvoetballer en panna-specialist Nasser El Jackson steelt de show tijdens de feestelijke opening van het Waterplein. De wereldkampioen groundmoves laat graag zien wat je zoal met een bal kunt doen.
Allround straatvoetballer en panna-specialist Nasser El Jackson steelt de show tijdens de feestelijke opening van het Waterplein. De wereldkampioen groundmoves laat graag zien wat je zoal met een bal kunt doen. (Foto's: Loeki Bruinink )

Jongeren leven zich uit op Waterplein

Dat bij de inrichting van het Waterplein in Zaltbommel goed geluisterd is naar de wensen van de jongeren, wordt tijdens de feestelijke opening afgelopen vrijdag wel duidelijk. De jeugd heeft geen aansporing nodig om het plein in gebruik te nemen. Het programma op deze zonnige middag in De Waluwe brengt iedereen in beweging. Zelfs de wethouders verschijnen in sporttenue.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Op het voetbalveld neemt het team van wethouders en projectuitvoerders het op tegen leerlingen van het naastgelegen Cambium College. Daarmee trappen ze het openingsprogramma van het Waterplein sportief af. De mannen winnen ook nog. Maar daarna is de rol van volwassenen uitgespeeld. Het terrein wordt officieel overgedragen aan de jeugd.

Het Waterplein heeft een dubbelfunctie. De verdiepte betonnen bak van 1000 m2 vangt, in combinatie met een ondergronds buizenstelsel, overtollige regen uit de wijk op. Met een Virtual Reality-bril kunnen de aanwezigen deze middag ervaren hoe dat in zijn werk gaat. De verwachting is dat de bak hooguit één keer in de 50 jaar volloopt. Het plein zal daarom vooral dienst doen als jongeren ontmoetingsplein, met een voet- en basketbalveld, pannaveldje, klimtoestellen, freerun-obstakels en een overdekte schuilplaats. De jeugd uit de wijk en leerlingen van de naastgelegen scholen kunnen er het hele jaar door hun hart ophalen, ook vandaag. Allround straatvoetballer Nasser El Jackson, wereldkampioen groundmoves, steelt de show met freestyle voetbal. Ondertussen maakt Luuk de Vos, freerun-instructeur bij GTV Ammerzoden, tijdens zijn clinic gebruik van alle trappen, muren en toestellen op het terrein. De kinderen volgen geconcentreerd zijn instructies op. Onverschrokken wagen ze de sprong van een wiebelende Starsurfer naar een betonnen muur. Die muren zijn door kunstklasleerlingen van het Cambium College grotendeels versierd met kleurrijke graffiti. Een deel van de wanden is nog onbespoten: een uitnodiging voor graffitispuiters om hun creativiteit daar de vrije loop te laten. De jongeren hebben een flinke vinger in de pap gehad bij de inrichting van het plein, weten buurtsportcoach Nick Linnenbank en jongerenwerker Yassin Settout. Zij zijn dan ook dik tevreden met het resultaat. Op dinsdag en donderdag organiseren ze hier activiteiten voor de jeugd.

De locatie, de betonnen bak, de graffiti, de toestellen: het plein heeft alles in zich om een succes te worden. Met straks ook de leerlingen van De Brug op loopafstand, kan alleen een overvloedige hoeveelheid regenwater de jongeren nog van het plein verdrijven.

Meer berichten