De leerlingen van de Brakelse Willem van Oranjeschool hadden speciaal een lied geschreven voor de opening van het Jordenpad.
De leerlingen van de Brakelse Willem van Oranjeschool hadden speciaal een lied geschreven voor de opening van het Jordenpad. (Foto: Marielle Pelle)

'Samen op het Jordenpad!'

Het Jordenpad, het nieuwste klompenpad in de gemeente Zaltbommel, tussen Brakel en Poederoijen, is afgelopen vrijdag geopend. Klompenpaden zijn in Nederland momenteel een populair product en trekken veel wandelaars.

door Marielle Pelle

Brakel/Poederoijen - Het startpunt van de nieuwste wandelroute is de voormalige Fortwachterswoning, waar nu brasserie De Buurman is gevestigd. Bij deze brasserie vond vrijdag de officiële opening plaats van het nieuwe klompenpad. Wethouder van Leeuwen, die deze ochtend ook zelf op klompen naar de brasserie is gekomen, vertelt dat hij het bijzonder vindt om dit pad samen met de kinderen van groep 8 van de Willem van Oranjeschool uit Brakel te mogen openen. "Dit gebied, een onderdeel van de Hollandse Waterlinie, is een cultuurhistorisch erfgoed", aldus Van Leeuwen. "Het is mooi hoe het boerenachterland, met oude paden, maar met zoveel historische achtergrond elkaar verbinden. De verdedigingslinie met de sluizen en de gemalen, dit is de tijd van het verleden, maar de strijd tegen het water is ook van het heden. Op dit mooie lange pad van 16 kilometer, kom je dit allemaal tegen." Theo de Vries spreekt namens dorpsraad Poederoijen en vertelt dat ze als dorpsraad het doel hebben om de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Daar is dit nieuwe klompenpad een mooi resultaat van. "Dit is een mooi pad naar Brakel, maar het was ook mooi om dit op te pakken samen met de dorpsraad van Brakel. Naast de verharde weg, laten we zien dat wij samen nog meer verbinding hebben met elkaar", spreekt De Vries.

Jordenpad
Het Jordenpad is het 117e klompenpad in Nederland. Alle 117 paden liggen in de provincies Gelderland en Utrecht. "De klompenpaden verbinden bewoners, dorpen, landeigenaren en landschappen met elkaar. Een wandeling door een landschap, wordt ook een wandeling door een gemeenschap."

Het Jordenpad werd hernoemd naar een ouder Jordenpad, wat in de tijd van de Vikingen een bestaand pad was van de Waaldijk in Brakel naar Poederoijen.

Onderhoud
Het onderhoud van het Jordenpad zal door vrijwilligers uit Brakel en Poederoijen op zich genomen worden. Hans van der Ven is vanaf het begin betrokken en blijft ook aanspreekpunt. "In de regio was er een wens voor een wandelroute. Mooi dat we als dorpsraden deze wens van de bevolking hebben kunnen realiseren. Het was een traject van jaren, met veel overleg met grondeigenaren, maar het is gelukt. Al vind ik het wel spannend hoeveel lopers dit nu gaat trekken."

De kinderen van groep 8 van de Willem van Oranjeschool uit Brakel hebben zelf een lied geschreven voor het Jordenpad. In passende kledij, op klompen en met klompen in hun handen, die dienen als instrument, brengen ze het ten gehore. Het refrein mag door alle genodigden worden meegezongen: "Samen op het klompenpad, daar beleef je altijd wat!"

De man op klompen
Jan Brienen staat glimlachend te luisteren en staat ondertussen al met zijn schroeftol in zijn handen klaar. Hij heeft al zijn oude klompen op school gebracht en de kinderen hebben deze versierd. Al deze klompen krijgen een mooi plaatsje langs het nieuwe klompenpad. Als ze klaar zijn met zingen, schroeft Brienen gelijk de eerste klompen al vast. Brienen staat in Poederoijen bekend als de man die altijd op klompen loopt. "Ik loop altijd op klompen, behalve op zondag naar de kerk, dan trek in schoenen aan. En dadelijk doe ik ze ook uit hoor. Ik heb nog een begrafenis, dan ga ik keurig op schoenen. Maar anders altijd op klompen, die trek je bij de deur uit en kom je bij iedereen netjes op je schone sokken binnen. Dat is wat anders dan mensen die altijd maar met hun schoenen zo naar binnen stampen!"

Route
De route van het Jordenpad is te verkrijgen bij Brasserie De Buurman, Cafetaria De Zalm in Brakel en via TRIP in Zaltbommel. Ook is hij te downloaden via klompenpaden.nl en via de klompenpaden-app.

Meer berichten