Binnenkort worden de informatieborden op de zuilen geplaatst.
Binnenkort worden de informatieborden op de zuilen geplaatst.

De Brakelse dijk heeft een bijzondere geschiedenis

De Brakelse dijk vertelt een bijzondere geschiedenis. Daarom heeft dorpsraad Brakel het initiatief genomen om deze geschiedenis levend te houden. In samenwerking met de historische vereniging De Vier Heerlijkheden zijn veel oude gegevens opgezocht en is er een prachtig project ontstaan. Bij de oude dijkstoepen worden een informatiezuilen geplaatst, met daarop de geschiedenis afgebeeld van de oude dijk. Daarnaast bevatten de borden een QR-code, die verwijst naar meer informatie.

Brakel - Brakel, aan de dijk langs de Waal, en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De dijk vormde een belangrijke toegangsweg tot het dorp, een lint met huizen waar met handel en nijverheid letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water werd gehouden. Een mooi dorpsbeeld, totdat de dijkverzwaring in de jaren zeventig kwam en het beeld van Brakel drastisch veranderde.

Buitendijks werden alle huizen gesloopt, er moesten 140 woningen verdwijnen. Dit stuitte op veel kritiek, maar helaas konden de plannen niet worden tegengehouden. Na de ervaringen van de Brakelse dijkverzwaring werd dit in de andere dorpen langs de Waal gelukkig anders aangepakt.

Opening
De zuilen zijn inmiddels geplaatst langs de dijk en binnenkort zullen de informatieborden hierop worden gemonteerd. De officiële opening van deze bijzondere geschiedeniszuilen vindt plaats op zaterdag 2 november om 13.00 uur, boven aan de Terpstoep. De stoep, aan het einde van Burgemeester Posweg.

De officiële opening zal verricht worden door burgemeester Van Maaren, aansluitend is iedereen van harte welkom in De Terp. Hier worden deze middag, alle te plaatsen borden die komen van de Batterij onder Brakel tot aan de oude grenspaal voor Zuilichem, de kaaie paal, tentoongesteld.

De zuilen zullen later een plaats krijgen langs de Brakelse dijk en met elkaar een geschiedenislint vormen met een dijk van tijd.

Meer berichten